Vrućine ugrozile craft pivare u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2018. u 21:59
BiH pivari potpuno ovisni o uvozu sastojaka/Dubravka Petrić/PIXSELL

Suša uništila europske sirovine.

Rast cijena sirovine za pivo u Europi zabrinuo je BiH craft pivare budući da je većina sastojaka iz uvoza.

Tako je ječmeni slad od svibnja ove godine skuplji za dvije trećine, a kao razlog se navode jake vrućine i slab urod, pišu Nezavisne novine. Proizvodnja u Skandinaviji, Baltiku, Francuskoj i Njemačkog pala je za 50 posto, a cijena je otišla na 230 eura po barelu, što je najviše u posljednjih pet godina. 

Analitičari predviđaju da će manjak ponude slada biti i do 500.000 tona, te da će pod najvećim pritiskom biti upravo craft pivare, jer se veliki proizvođači mogu lakše nositi s poremećajima u cijeni. 

"Neke stavke su poskupjele i do 100 posto za nekoliko godina. Svake godine cijene rastu od 10 do 20 posto", kaže Ivan Kitić, zanatski pivar iz Visokog. Ipak pivo koje on proizvodi neće poskupjeti.

Udruženju građana za promociju zanatskog pivarstva iz Istočnog Sarajeva Kištra tvrdi da mali pivari u BiH bazni slad mogu nabaviti i u sladarama iz susjednih zemalja koje nisu bile pogođene sušom kao drugi proizvođači u Europi.

Prinosi u Hrvatskoj su ove godine bili u prosječnim količinama, iako je žetva krenula znatno ranije. Međutim, upozoravaju je da će suša u Europi također smanjiti prinose i povećati cijene hmelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close