Za 1.500 kuna plaće radnici bez slobodnih dana, a ne smiju ni na nužnik

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2016. u 09:30
Radnici štrajkali jer moraju raditi na Uskršnji ponedjeljak

Vlasti se ne obaziru na prigovore o neljudskim uvjetima rada i još izdašno subvencioniraju zlostavljače.

Iza prošlotjednog 15-minutnog štrajka, koliko u utorak ujutro nisu radili strojevi u pogonu Yure u Leskovcu, krije se nezadovoljstvo radnika što nisu mogli dobiti neradni dan na pravoslavni Uskršnji ponedjeljak, a koji im pripada po zakonu, ali i fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje nitko u vlasti ne reagira. Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u Yuri nikada nisu obrađene, što znači da je vlast u Srbiji upoznata sa događajima, ali na njih ne reagira. Predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže kako njihova borba s Yurom traje već pet godina, jer investitor iz Južne Koreje ima uvjerljivo najgori odnos prema radnicima u Srbiji.

Palice, pelene i zlostavljanje
"Tukli su ih metalnim palicama, seksualno su zlostavljali žene, iako nije bilo silovanja. Radnicima je zabranjivan odlazak na nužnik, uz savjet da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u tvornicu, a ako radnika ne odvedu u bolnicu on je nakon ukazane pomoći dužan vrati se poslu", ističe Veselinović. On za Nezavisne novine kaže kako u Yuri šikaniraju i zlostavljaju radnike i fizički i mentalno. "Podnijeli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije riješilo, osim u slučaju otpuštanja šest radnika prije pet godina zato što su pokušali osnovati sindikat. Donesena je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao", kaže Veselinović.

Na posao nisu vraćene niti trudnice i rodilje koje su prije dvije godine dobile otkaz u kragujevačkom, pogonu. Veselinović kaže da je stanje isto u svim pogonima Yure – u Rači, Nišu i Leskovcu, te da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili se pobuniti. "Pružit ćemo im pomoć, jer je ovaj njihov pokušaj zaslužuje poštovanje, ali bojim se da će jedina posljedica svega ovoga biti otkaz za organizatore štrajka", napominje Veselinović. Nekoliko radnika prošlog je tjedna bilo i kod predsjednika Vijeća Samostalnog sindikata u Leskovcu Ivana Jovanovića. Došli su se žaliti, ali sindikat ih ne može zaštiti jer je sindikalno organiziranje u Yuri zabranjeno.

"Ne mogu se organizirati jer im prije otkazom. Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već svega dosta. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete naći drugi i zato su ljudi često spremni raditi za sitniš i svašta trpiti", ističe Jovanović. A tisuće radnika ove kompanije doslovno trpi svašta za svega 25.000 dinara (oko 1500 kuna) koliko prosječno mjesečno prime. Srbija je pak Yuri za svako radno mjesto dala i do 10.000 eura poticaja. Samo prošle godine Yura Leskovac dobio je od države 950.000 eura subvencije. I zato ne čudi, pišu Nezavisne novine, što u Yuru dolaze samo rutinske inspekcije koje nikada ne pronađu nikakve neregularnosti, jer je cijeli sustav prilično zatvoren.

Samo neka grade tvornice
Yura je 2010. u Leskovcu otvorila tvornicu elektro-kabela u kojoj radi 1700 radnika, s prosječnom bruto plaćom od 362 evra.  Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je lani u rujnu kako južnokorejska kompanija planira izgraditi i petu tvornicu u Srbiju, a drugu u Leskovcu i zaposliti 3000 ljudi.

"Oni su dvije godine radili analize i zaključili kako su naši radnici najmarljiviji i najefikasniji, pa je Uprava odlučila u Leskovcu graditi još jednu tvornicu", rekao je gradonačelnik Cvetanović, koji je ponovno dobio većinu na nedavno održanim izborima u Leskovcu. Na tiskovnoj konferenciji lani u prosincu Cvetanović je rekao kako će gradnja nove tvornice početi ove godine nasuprot postojeće, na zemljištu koje je na dražbi kupio za investitora. "Nastavit ćemo posao u Srbiji, poštujući srpske zakone i propise", rekao je tom prilikom Direktor Yure u Srbiji Choi Nam Yin. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Je li 362 eura ili 362 evra , nepismeni novinaru !

Ma da svakako. Srbi su pre fini da bi docekali nekog nakon posla i objasnili mu par stvari… Nema teorije da je ovo istina

New Report

Close