Vijeće sigurnosti podržalo francusku intervenciju u Maliju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2013. u 11:07
Epa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je nadu da će intervencija pomoći ponovnoj uspostavi “ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Malija”.

Sve članice Vijeća sigurnosti UN podržale su francusku vojnu intervenciju protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, rekli su dužnosnici.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je nadu da će intervencija pomoći ponovnoj uspostavi "ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Malija", prenosi u utorak BBC. Tisuće afričkih vojnika trebalo bi se pridružiti malijskim i francuskim snagama kako bi pomogli u zaustavljanju ofenzive pobunjenika. Francuska je intervenirala u petak 11. siječnja, nakon što su islamisti, povezani s Al Kaidom, počeli napredovati prema jugu te afričke zemlje.

Francuske su vlasti objavile kako su strahovale da će pobunjenici zauzeti glavni grad Bamako i tako stvoriti tešku sigurnosnu prijetnju za širu regiju. U ponedjeljak se Vijeće sigurnosti sastalo u New Yorku za hitnoj sjednici održanoj na zahtjev Francuske. Nakon sjednice, francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud izjavio je da njegova zemlja ima "razumijevanje i podršku" ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti. No, dodao je kako Francuska također želi da do angažiranja zapadnoafričkih snaga u Maliju dođe "čim je prije moguće".

Snage će biti razmještene prema odredbama rezolucije 2085 Vijeća sigurnosti UN, donesene u prosincu, kojom se odobrava intervencija afričke misije s 3.000 vojnika u Maliju kasnije ove godine u slučaju da izostane pregovaračko rješenje. Afrički vojnici očekuju se u Maliju u "idućih dana i tjedana", rekao je Araud , dodajući da je nigerijski zapovjednik tih snaga već na terenu.

Ban Ki-moon također je pozvao na brzi razmještaj afričkih snaga. "Glavni tajnik pozdravlja činjenicu da bilateralni partneri odgovaraju na zahtjev i uz suglasnost vlade Malija, na njezin poziv za pomoć, kako bi se suprotstavilo prodoru na jug naoružanih i terorističkih skupina", kazao je njegov ured u priopćenju.

Francuska tvrdi da su zračni udari njezinih snaga prisilili na uzmak islamiste koji su prošle godine preuzeli nadzor nad sjeverom Malija, iako su pobunjenici u ponedjeljak zauzeli jedan grad. Francuski ministar vanjskih poslova Laurant Fabius rekao je da će zapadnoafričke snage uključivati 600 vojnika iz Nigerije, po 500 iz Nigera, Burkine Faso, Togoa i Senegala, te 300 iz Benina. Francuski će angažman, po njegovim riječima, trajati "nekoliko tjedana". Francuska je poslala oko 550 vojnika u središnji grad Mopti i Bamako, a dužnosnik ministarstva obrane u Parizu rekao je za Reuters da će se broj vojnika povećati na 2.500 u narednih nekoliko dana.

Najmanje 11 malijskih vojnika i francuski pilot helikoptera poginuli su u Maliju. Također je izviješteno da je u borbama ubijeno više od 100 militanata. Humanitarni djelatnici kažu da su mnogi stanovnici izbjegli s područja koja su bila cilj francuskih zračnih udara u protekla četiri dana.

Glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) rekao je da se humanitarna situacija "brzo pogoršava" "Zabilježeno je masovno raseljavanje stanovništva, postoje izvješća o žrtvama a mi nastojimo učiniti sve što možemo na rješavanju humanitarnih potreba stanovništva", rekao je Ali Naraghi. Francuska je pojačala zračne napade na pobunjeničke ciljeve tijekom vikenda, a njezini zrakoplovi bombardirali su i grad Gao u istočnom Maliju. U ponedjeljak su svjedoci rekli za AFP da zračni udari na grad Douentza traju četvrti dan uzastopce.

Stanovnici u nekoliko sjevernih gradova rekli su za AFP da su islamisti u nekoliko ključnih sjevernih gradova, uključujući Gao i Douentza, do ponedjeljka ili pobjegli ili se sklonili od zračnih udara. Pobunjenici iz Pokreta za Jedinstvo, povezanog s Al Kaidom, i Džihada u Zapadnoj Africi (Mujao), zaprijetili su da će Francuska platiti zbog svoje intervencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close