‘Usprkos novom porezu u Srbiji je lakše poslovati’

Autor: Ana Blašković , 14. srpanj 2013. u 22:00
Agrokor u Srbiji uprihođuje 800 mil. eura godišnje

Srpska vlada 2014. uvodi korporativni porez na imovinu, no hrvatski poduzetnici koji tamo posluju nisu zabrinuti.

Od početka iduće godine sve tvrtke u Srbiji koje u vlasništvu imaju imovinu ili se njome koriste plaćat će porez na imovinu.

Dio je to izmjena zakona o oporezivanju imovine koji će udariti i na domaće tvrtke koje posluju na tom tržištu. U domaćim tvrtkama već su upoznati s najavljenim poreznim promjenama, no kažu da i unatoč njima Srbija ostaje više prijateljsko okruženje za poslovanje od Hrvatske. Ključna izmjena zakona za tvrtke je promjena načina izračuna porezne osnovice. Prema riječima savjetnice ministra financija Milice Bisić koje prenosi Blic, porez se dosad plaćao prema knjigovodstvenoj vrijednosti, odnosno na ono što su u svojim knjigama imale kao sadašnju vrijednost imovine.

"Ubuduće će to biti tržišna vrijednost ako tako vode svoje knjige ili će biti utvrđena na isti način kao za fizičke osobe", rekla je Bisić.Za proizvodne objekte, poput hala i skladišta, na koje nije moguće primijeniti prosječnu cijenu kvadrata stana predviđeno je drugačije izračunavanje osnovice. U tom slučaju knjigovodstvena vrijednost objekta uspoređuje se sa tržišnom vrijednošću zemljišta čime se dobiva osnovica za plaćanje poreza na imovinu. Porezni obveznici sami će procjenjivati kolika je tržišna vrijednost nekretnine, ali će i sami za tu procjenu biti odgovorni. Porez plaćati čak i oni koji se imovinom koriste iako nisu njezini vlasnici.U Agrokoru koji u Srbiji godišnje ostvaruje oko 800 milijuna eura prihoda kažu da će prilagoditi svoje poslovanje te da ima ta porezna novina neće predstavljati veliku promjenu.

Zvonko Popović, vlasnik i direktor osječkog proizvođača 'snack' grickalica smatra da će u Srbiji i dalje biti lakše poslovati. "U pet godina tamo nismo imali nijedan inspekcijski nadzor što nije beznačajno, kod nas se svaki puta pitamo koliko će nas stajati posjet nekog inspektora, dok istodobno nikog nije briga što ne možemo naplatiti tisuće kuna prodane robe. U Srbiji je presija sa svih strana daleko manja, a ovdje postoje nedodirljivi i mi ostali koji smo ovce za šišanje",  zaključio je Popović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close