Unior izdvojio turistički dio koji će uskoro dobiti novog vlasnika

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2017. u 13:48
Uniorova Rogla je zimsko i ljetno turističko središte

Mali dioničari razmatraju mogućnost tužbe kojom bi poništili odluku Skupštine o izdvajanju turističkih djelatnosti iz Uniora.

Skupština Uniora, slovenske kompanije najpoznatije po proizvodnji ručnog alata, uz potporu velikih dioničara, među kojima je najveći Slovenski državni holding (SDH) sa 39,43-postotnim vlasničkim udjelom, odlučila se na izvajanje iz kompanije dijela koji se bavi turizmom. Riječ je o Termama Zreče i skijaškom centru Rogla koji će se pripojiti tvrtki kćeri Unitur. Predstavnici Slovenske udruge malih dioničara (VZMD) razmatraju tužbu za poništenje te odluke.

Otvoreni za dokapitalizaciju
Iz navedenog je jasno da će turistički dio Uniora uskoro biti ponuđen na prodaju, kao jedna od kompanija u vlasništvu slovenske države s popisa 15 tvrtki koje je vlada Alenke Bratušek odredila za privatizaciju. I u Unioru kažu da je turistički dio kompanije izdvojen zbog obveze prodaje nemetalskih aktivnosti. Pri tome ih obvezuje dogovor o financijskom restrukturiranju i refinanciranju s bankama vjerovnicima iz 2013. i 2016. godine.

 

360 radnika

preuzet će tvrtka kćer Unitur od Uniora

Prema njihovom stajalištu, ako turistički dio Uniora ne bude prodan do 2020. godine, morat će prije roka bankama vratiti pet milijuna eura glavnice, dok je za poslovanje turističkog dijela potrebno 8,9 milijuna eura. Dakle, Unior neće biti samo za prodaju, već će također biti otvorena za ulazak i dokapitalizaciju mogućim strateškim partnerima, piše Delo. Čak i prije Skupštine Radničko vijeća Uniora protivilo se prodaji turističkog poslovanja, jer je za mišljenje ili pristanak bilo upitano sredinom kolovoza preko podružnice Sindikata metala i elektroindustrije. No hoće li VZMD podnijeti tužbu za poništenje odluke Skupštine, nije još sigurno. Njihov predsjednik Kristjan Verbič je rekao da će ispitati mogućnosti za uspjeh tužbe, zasad vjeruju da je izdvajanje turističkog dijela u novu tvrtku manjkavo utemeljeno, te da može negativno utjecati na rad krovne kompanije, ali i tvrtke kćeri.

Do kraja rujna, za kada je predviđeno izdvajanje turističkog dijela iz Uniora, ima još dovoljno vremena, a sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Branko Pavlin kaže da bi se možda ipak moglo nešto kasniti s provedbom odluke, ali da su uprava, revizori i NO izdvajanje ispravno pripremili te da se to se ne može spriječiti. Na Skupštini je došlo i do promjene prijedloga za članove Nadzornog odbora, koji će mandat započeti u prosincu. Izabrani su sadašnji predsjednik NO-a Branko Pavlin i Simona Razvornik Škofič iz SDH, ali ne i Drago Rabzelj i Gorana Podbevšek. Umjesto njih nadzornici će biti odvjetnik Jože Golobič i predsjednik Udruge malih dioničara Slovenije (DMDS) Rajko Stankovič. Uniorova tvrtka kćer Unitur, koja ostaje u Grupi Unior, ustanovljena je sa 6,5 milijuna eura temeljnog kapitala. Pri tome, početna bilanca Unitura iznosi 70,9 milijuna eura, a financijske obveze, odnosno udjel u dugu Uniora iznosi 15,1 milijuna eura. Unitur će preuzeti 360 od 2100 zaposlenika Uniora kako bi sačuvali sadašnja prava.

Rast prihoda i dobiti
Unior Grupa je u prvih devet mjeseci 2016. ostvarila 165,5 milijuna eura konsolidiranih prihoda od prodaje, što je šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Čista dobit povećana je za gotovo 30 posto, na gotovo 11 milijuna eura. Prihodi matične kompanije povećani su za pet posto, na 127 milijuna eura, a neto dobit za 36 posto, na 5,2 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close