U Kraljevu printaju i kukove, zubne četkice, autodijelove...

Nova tehnologija koja ima primjenu i u industriji i u umjetnosti/FOTOLIA Nova tehnologija koja ima primjenu i u industriji i u umjetnosti/FOTOLIA

Za projekt širenja znanja o 3D printanju dobili i novac EU pa će i zainteresirane poduzetnike učiti o novoj "industrijskoj revoluciji".

Studenti i profesori u gradu u središnoj Srbiji rade trodimenzionalna čuda, za što su dobili i novac iz pretpristupnih fondova Europske unije. Riječ je o laboratoriju 3D Impuls, na Fakultetu za mašinarstvo i građevinarstvo u Kraljevu, koji je iz EU fondova dobio pola milijuna eura za projekt kojim će kroz četiri godine, u suradnji sa Sveučilištem u Bologni i tri tvrtke iz BiH, Hrvatske i Italije, širiti znanje o 3D printanju zainteresiranim poduzećima.

Dobivanje sredstava bilo je samo povod za upoznavanje s radom ovih stručnjaka koji posjeduju, ocjenjuju u Večernjim novostima, najbolju opremu za 3D tisak u ovom dijelu Europe. Iz njihova je laboratorija dosad izašlo više od 450 dijelova za razne namjene, od alatne do autoindustrije. "Izrađujemo prototipove za Audi, Lamborghini, Fischer, izvozimo u Veliku Britaniju, surađujemo i s tvrtkama u regiji, a i sve one srpske kojima treba 3D print tehnologija javljaju se nama", kaže dr. Snežana Ćirić Kostić, osnivačica i rukovoditeljica 3D Impulsa na Fakultetu.

 

450 različitih

dijelova otisnuli u 3D studiju u Kraljevu

Zasad, za razliku od razvijenih država, koje ovu tehnologiju koriste i u masovnoj proizvodnji, kao autodijelove, komponente u avioindustriji ili medicini, kraljevski se "pogon" usmjerio u izradu prototipova, specifičnih za određene industrije. Profesori ističu da su, tako, dosad stvorili i kuk, zubni implantat, složene dijelove za strojeve, prototipove automobila..., navodeći da je cijela 3D tehnologija printanja dovela i do nove industrijske revolucije zbog neogrničenih mogućnosti izrade i primjene.

"Možemo napraviti i proizvode prilagođene pojedincu, od plastike i metala, poput, npr. posebne četkice za zube", kažu u Kraljevu, te otkrivaju da im je 3D printanje pobudilo i imaginaciju pa su otisnuli čak i kopiju antičkog Posejdonova kipa. Takvu bi, prirodno identičnu skulpturu, bilo nemoguće izraditi ručno... Tehnologija puno pomaže konzervatorima u nastojanju da očuvaju stare umjetnine. Na Fakultetu za mašinarstvo i građevinarstvo sve su prototipove napravili besplatno, surađujući s malim i srednjim tvrtkama, a sad će i velike, zahvaljujući novom projektu, moći naučiti kako se to radi.

Digitalno i tehno

Mali si to ne mogu priuštiti
Kraljevski 3D Impuls se od 2011. bavi primjenom digitalnih tehnologija za razvoj novih proizvoda. Cilj mu je, među ostalim, da malim i srednjim tvrtkama daje obrazovne i razvojne usluge i savjetuje ih u vezi novih tehnologija koje si one, kako stoji na web stranici laboratorija, ne bi mogli priuštiti. "Podižemo i konkurentnost gospodarstva u okruženju, promocijom digitalnih tehnologija za nove proizvode", navode kao svoju misiju.

Komentari (2)
 • Mister
  Mister 11:06 20.12.2016.

  pero, smjesi ti se kuk iz kraljeva ak ne budes pazio na zdravlje…

 • Pero7
  Pero7 8:25 20.12.2016.

  PD,

  kome su namjenjene ove teme o komšijama iz “regiona” koje vjerojatno nikad neće ući u EU i kod kojih je barem duplo veče s'ranje nego kod nas ?

  Hrvatima ?
  Da im bude žao što su izašli iz “regiona” , kada je tamo tako dobro ?

  Srbima ?
  Da se vrate u otađbinu , kada je tamo tako dobro ?

  .

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!