TEŠ 6 Slovenija platila 745 mil. eura više od prvotne cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2018. u 22:00
Upitno je hoće li TEŠ 6 ikada ostvariti dobit

Članova nadzornog odbora čiji je broj povećan sa 6 na 12, zajedno s bivšim direktorom TEŠ-a 6 Urošom Rotnikom, osumnjičeni su u istrazi.

Šesti blok slovenske Termoelektrane Šoštanj (TEŠ 6), snage 600 megavata kojim bi se trebalo zamijeniti zastarjele objekte u istom kompleksu, u godinama koje slijede nastavit će stvarati gubitke. 

Procjenjuje se, piše slovenski portal Siol.net, da će poslovanje TEŠ-a 6, projekta čija je vrijednost od 1,41 milijardi eura konačno postala poznata javnosti, na nuli biti tek 2020. godine. 

Preskupa cijena struje
Izgradnja TEŠ-a 6 naziva se jednom od najvećih korupcijskih afera u Sloveniji koja je posljednjih nekoliko godina opterećena k tome i gubicima od gotovo 500 milijuna eura, padom prihoda i EBITDA-e, uz istovremeno povećanje troškova uprave te nadzornog odbora. Pažnju medija i javnosti privlači od početka, ponajviše zbog nekoliko verzija izvješća kojima se pokušavaju pojasniti drastične razlike u cijeni gradnje bloka.

 

25 milijuna

eura plaćeno je Alstomu za stavke koje nisu uračunate u konačnu cijenu

Naime, prema prvotnim računicama je 655 milijuna eura trebalo biti dovoljno za izgradnju i puštanje u pogon, no zbog pogrešnih procjena, volatilnosti cijena električne energije te, dakako, malverzacija i korupcijskih sklonosti u suradnji s glavnim dobavljačem, francuskim Alstomom, taj je iznos višestruko premašen. Siol.net prema dokumentaciji koju posjeduje kaže i da bi TEŠ 6 2025. mogao generirati 35 milijuna eura neto dobiti, ali samo ako će Holding Slovenske elektrane (HSE) kupovati struju po cijeni od 80 eura po megavatsatu, s time da je cijena koja im treba za te rezultate daleko veća od trenutne.

Ne samo da je povrat ulaganja nešto manje od 2 posto ili sedam puta manje od planiranog, već, nastavno na spomenuto izvješće, Siol.net navodi i da je TEŠ morao milijardu kuna platiti Alstomovu tehnološku opremu, s time da su TEŠ opteretili i sa 100 milijuna eura troškova kupnje materijala. 

Dodatnih 25 milijuna TEŠ je Alstomu platio i druge stavke koje ta tvrtka "nije uračunala u konačnu cijenu" te je njihovo poslovanje trenutno pod istragom. U cijeloj toj situaciji broj članova nadzornog odbora povećan je sa 6 na 12, a upravo su oni, s bivšim direktorom TEŠ-a 6, Urošom Rotnikom, osumnjičeni u istrazi. Informacije su pristigle iz šeste verzije projektne dokumentacije, s time da je konzultantska kuća Deloitte u svojoj reviziji obradila tek prvu verziju. 

Opterećenje jamstvima
Prije dvije godine TEŠ 6 je zabilježio 80 mil. eura gubitka, a imaju i opterećenje od 440 mil. eura jamstva koje su dobili od države. Glavni financijeri projekta su Europska investicijska banka (EIB) i EBRD, a ako jamstvo TEŠ 6 ne bude mogao vratiti, vraćat će ga Slovenija. 

Istraživao i EBRD

Sumnjiva je bila gradnja i bloka 5
Uz pravne organe, projekt TEŠ 6 je istraživao i EBRD. Priča ima i raniju epizodu te nije samo TEŠ 6 bio pod istragom zbog malverzacija i fiktivnih ugovora, već su slični problemi pronađeni i u projektu izgradnje bloka 5 u sklopu čega je 2012. 10 osoba terećeno za stjecanje protupravne koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close