Švicarci žele zakonom ograničiti najveći iznos plaće

Autor: Ante Pavić , 14. studeni 2013. u 09:42
Referendum se održava 24. studenoga/FOTOLIA

Predstavnici poslodavaca smatraju kako će u slučaju da se prihvati prijedlog, inozemne kompanije dobro razmisliti hoće li ulagati u Švicarsku.

Švicarski državljani 24. studenoga će održati referendum o prijedlogu o ograničavanju najviše plaće na maksimalno 12 švicarskih minimalaca.

Odlučivanje o ovom prijedlogu odvija se samo osam mjeseci od referenduma kojim su zabranili "zlatni padobran", kako se nazivaju ogromne otpremnine korporativnim top menadžerima."Inicijativa 1:12", izaziva velike rasprave u zemlji koja je uvijek u vrhu svjetskih lista "business friendly" zemalja. Švicarski socijalni demokrati kao začetnici inicijative svoj prijedlog opravdavaju potrebom da se smanji ogromna nejednakost u dohocima koja je u bogatoj Švicarskoj znatno narasla, baš kao i u cijelom zapadnom svijetu posljednjih nekoliko desetljeća. Prema podacima Švicarske federacije sindikata, dohoci jedan posto najplaćenijih ljudi između 1996. i 2010. godine narasli su 39 posto, dok su građanima sa srednjim ili nižim primanjima u istom razdoblju narasli između 6 i devet posto.

 

39posto

porasle su plaće 1% najplaćenijih Švicaraca

Protivnici inicijative smatraju da je predloženi lijek za smanjivanje nejednakosti gori od bolesti. Tvrde da će dovesti do manje ubranih poreza na dohodak i doprinosa za mirovinski sustav. Za predstavnike poslodavaca najveći problem je u tome što će građani, u slučaju da izglasaju prijedlog, poslati inozemnim kompanijama poruku da dobro razmisle hoće li ulagati u Švicarsku. Također dodaju da će to smanjiti konkurentnost švicarske ekonomije.Menadžeri najvećih švicarskih kompanija također su kritični prema prijedlogu. Walter Kielholz, predsjednik Uprave Swiss Re izjavio je da će u tom slučaju taj osiguravatelj razmisliti o preseljenju uprave u neku drugu zemlju. David Roth, predsjednik mladih socijaldemokrata odgovara da bi trebalo pitati kompanije zašto su u Švicarskoj te da sumnja da bi odgovorile da su u toj zemlji isključivo zbog visokih plaća.

"Zbog toga nisam zabrinut da će otići", kazao je Roth. Iako su pobornici i protivnici inicijative prošli mjesec bili izjednačeni, najnovije ankete govore da je postotak onih koji su za prijedlog skliznuo na 34 posto, dok se postotak protivnika popeo na 55 posto. Akademska zajednica već sada naglašava da je inicijativa uspjela bez obzira na rezultate referenduma jer pokazuje da se Švicarci shvaćaju da previsoke plaće, posebice nakon spašavanja banke UBS, nisu primjerene. "Opće je mišljenje da su neke kompanije otišle predaleko, a  i poljuljano je povjerenje između građana i poslovne zajednice", izjavio je Stephane Garelli, profesor na psolovnoj školi IMD u Lausannei.

Komentirajte prvi

New Report

Close