Svaka četvrta malina u svijetu je srpska

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2016. u 13:17
Foto: Morana Begač / Agrobiz

Republika Italija ovogodišnji je parner Sajma, a prilikom otvorenja pristunima se obratio veleposlanik Italije u Beogradu Giuseppe Manzo koji je rekao kako je Italija jako vezana uz Novi Sad.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković pozdravio je sve prisutne kao domaćin te istakao kako ovogodišnji sajam bilježi rast od 10 posto od prošle godine sa 1.500 izlagača iz 60 zemalja svijeta. "Razmjena iskustava i veliki interes stručne javnosti potvrda su da je ovaj sajam najveća poljoprivredna manifestacija u regiji", naglasio je Cvetković.

Kako piše Agrobiz, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je kako mu je velika čast da je Novi Sad ponovno domaćin ove manifestacije koja predstavlja poljoprivredu Srbije u najboljem svijetlu. Dodao je kako su za to zaslužni odlučna politika i vrijedni ljudi, a da će Novi Sad uvijek biti partner poljoprivrednicima koji moraju prihvatiti brzi razvoj ove industrije kroz nova znanja i tehnologije.

Republika Italija ovogodišnji je parner Sajma, a prilikom otvorenja pristunima se obratio veleposlanik Italije u Beogradu Giuseppe Manzo koji je rekao kako je Italija jako vezana uz Novi Sad. "Partneri smo u mnogim sektorima, a poljoprivreda ima posebni odnos". Talijanski poljoprivredni sektor u prošloj je godini izvezao roba u vrijednosti 37 milijardi eura, on je mjesto otvaranja novih radnih mjesta i poticanja mladih. Na sajmu se predstavlja 16 tvrtki i više pod 50 poslovnih ljudi koji su došli ostvariti nove kontakte i poslove. Italija podupire nastojanja Srbije u razvoju, a zalaže se i za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

Željko Sertić, ministar gospodarstva istakao je zanimljive podatke o srpskoj poljoprivrednoj proizvodnji u koju se konstantno ulaže. Najveća niša je voćarstvo za koje prvi podaci pokazuju da je izvoz prošle godine dostigao 400 milijuna eura. "To znači da je izvezeno 57,6 eura po glavi stanovnika, a svjetski prosjek je 10,6 eura", rekao je Sertić i dodao kako je Srbija na 13. mjestu u svijetu po proizvodnji voća, u usporedbi s Italijom koja je 17. mjestu.

Dotakao se i najbolje proizvodnje malina čija je proizvodnja u prošlog godini bila 110.000 tona, a 90 posto je otišlo u izvoz. "To znači da je svaka četvrta malina u svijetu srpska", naglasio je Sertić. Uz maline, Srbija je i najveći izvoznik jabuka na rusko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close