Sunce i vjetar zaposlit će u Kaliforniji 55 tisuća ljudi

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. listopad 2015. u 22:00
Država će morati krenuti u natječaje za nabavu čiste energije od privatnih ulagača/REUTERS

Zbog novog zakona o obnovljivim izvorima energije američka savezna država treba dodatnih 4600 GW energetskih kapaciteta.

Na području obnovljivih izvora energije na svjetskoj je razini došlo vrijeme za nove aktere. Jedan od njih je Kalifornija, koja bi zahvaljujući zakonu izglasanom prošli tjedan, mogla postati prvakom u projektima energetske učinkovitosti koji se oslanjaju na solarne, plimne i druge obnovljive izvore energije.

Zakonski okvir koji sugerira da polovica energije treba dolaziti upravo iz obnovljivih izvora prisilit će državu na djelovanje u kratkom vremenu – svega desetljeće i pol. Kalifornijski guverner Jerry Brown izdao je izvršnu naredbu da emisija stakleničkih plinova do 2030. mora biti 40 posto ispod razine iz 1990., što je možda i najambiciozniji cilj u Sjevernoj Americi. Kalifornija danas razvija politike koje će joj omogućiti da postane vodećom državom SAD-a po pitanju solarne energije.

 

140posto

energetskih potreba Danska zadovoljava iz vjetroelektrana

Osim pozitivna utjecaja po okoliš, zaokret prema čistim izvorima više od 2,6 milijuna američkih kućanstava snabdijevat će strujom i osigurati oko 55 tisuća radnih mjesta samo u solarnim pogonima. Kalifornija do 2030. planira na sadašnjih 18.400 GW uvećati kapacitete iz obnovljivih na dodatnih 4600 GW što znači da im preostaje 15 godina za izgradnju infrastrukture i pronalazak novih izvora. Kao posljedica novonastale situacije, država bi mogla otvoriti natječaje za kupnju energije – što bi vlasnicima solarnih i termalnih elektrana omogućilo da postanu potencijalnim državnim dobavljačima.

S više ugovora o otkupu energije, proizvođači i vlasnici ovog tipa energije imat će veće šanse za kreditiranje izgradnje potrebnih objekata, a takvi su ugovori ujedno i ključna stavka uopće u financiranju projekata energije iz solarnih ploča te vjetroelektrana. Koliko su obnovljivi izvori iskoristivi najbolje svjedoči Danska, koja uz to što bilježi gotovo stalni gospodarski rast, posebnu brigu vodi o energetskoj učinkovitosti. Danski najveći adut su vjetroelektrane iz kojih se u 2014. generiralo čak 39 posto ukupnih energetskih potreba. Danska prednost leži i u činjenici da u vjetroelektranama u povoljnim uvjetima može proizvesti i do 140 posto vlastitih potreba i višak – izvoziti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close