Stvara se novi nekretninski balon diljem Europe

Autor: Ana Blašković , 01. travanj 2014. u 22:00
Ulagači u nekretnine uzdaju se da će krhki europski gospodarski oporavak postati trajan/FOTOLIA

U većini zemalja, uz iznimke poput Hrvatske gdje je tržište zamrznuto, izniman je nesrazmjer entuzijazma.

U najvećoj poslovnoj četvrti u Europi pariškoj La Défensi radnici dovršavaju posljednje detalje na Majunga neboderu. Zgrada od 45 katova bit će najnoviji dodatak poslovnom kvartu, a vrata bi trebala otvoriti do kraja ljeta ove godine.

Postoji samo jedan problem: zgrada koja zasad nije iznajmljena novim poslovnim stanarima na tržište će donijeti 63.000 kvadratnih metara u susjedstvo u kojem je stopa popunjenosti već pala 12 posto. Nakon Majunge, otvaranje još jedne velike poslovne zgrade planirano je do kraja 2014. godine, piše britanski The Economist. Stopa popunjenosti može se brzo popraviti, smatra Olivier Gérard, voditelj pariškog konzultantskog ureda za nekretnine Cushman i Wakefield. Postoje veliki prostori za velike klijente i za takve je potrebno relativno malo "podstanara" koji će popuniti zgradu kad se budu osjećali sigurnije oko budućnosti.

 

3,2milijarde

eura dugovala je najveća njemačka nekretninska kompanija IVG

No, točno prekoputa gotovo završenom Majunga neboderu nalazi se najveći poslovni blok zgrada Coeur Défense, nekad u vlasništvu propale investicijske banke Lehman Brothers. Coeur Défense ponovno ponovno je na prodaju zbog financijskih problema vlasnika koji za njega traži 1,3 milijardi eura. La Défense epitom je paradoksa europskog tržišta poslovnih nekretnina: novi balon započeo prije nego li se prethodni do kraja ispuhao. Već nonšalantni pregled stanja među europskim državama jasno pokazuje da je nesrazmjer između entuzijazma građevinara i opreza onih koji unajmljuju nekretnine rijetko prije bio toliko velik. Na europsko tržište nekretnina, pri čemu je Hrvatska jedna od iznimaka, ponovno se vraćaju stotine milijuna eura novih ulaganja, ali ne i najmoprimci. 

Ulijevaju se milijuni
Osim u Velikoj Britaniji, cijene najma vrhunskih poslovnih prostora u Irskoj i Njemačkoj ostale su niske tijekom cijele 2013. godine. Ulijevanje milijuna eura na tržište novca mogla bi biti direktna posljedica iznimno niskih prinosa na državne obveznice tih zemalja. Kako raste cijena primarnih dobara i prognoze rasta, investitori se okreću neizvjesnim nekretninskim projektima i zemljama s izraženim ekonomskim neravnotežama u nadi da će gospodarstvo oživjeti dovoljno da se u zgrade popune stanarima koji plaćaju najam. Francuska je privukla manje ulagača nego Britanija ili Njemačka u kojima se ekonomski rast čini čvršćim, a ulaganja su manja nego primjerice Irskoj i Španjolskoj koje nude jeftinije kvadrate. No, čak i na robusnom njemačkom tržištu primjetni su znakovi da ispuhivanje balona još nije završilo. 

Skupo i (polu)prazno
O tome svjedoči primjer najveće njemačke nekretninske kompanije IVG koju zbog duga od 3,2 milijarde dolara upravo preuzimaju njezini vjerovnici. Nagrižena krizom, kompaniju je u potpunosti srušio rast troška gradnje kompleksa Squaire blizu Frankfurtskog aerodroma. Najmoprinci su se žalili na cijene, popunjenost je bila niska, a IVG više nije mogao vraćati dugove. Premda može biti upozorenje, ulagače taj primjer ne zaustavlja.U Njemačkoj novi poslovi stvaraju potražnju za prostorom, a popunjenost raste. U Španjolskoj je najgora kriza prošla što je dobro za cijene nekretnina, a u Francuskoj je razlika prinosa na nekretnine i državni dug najveća u posljednjih 20 godina pa bi se oklada ulagača mogla isplatiti ne porastu li cijene prebrzo, a ponuda ne potopi potražnju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

pa lijepo, upravo kupnjom nekretnina tamo gdje su cijene ostale down, dakle HR, UK, D, GR, TR, MK itd…

Eh, kada to pukne…a biti će najkasnije 2016., slijedi nam nova kriza u EUzoni…kako se pripremiti? 😉

New Report

Close