Stižu paneuropske mirovine, novi oblik štednje za starost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2019. u 08:59
Foto: Arne Immanuel Bänsch/DPA/PIXSELL

Treći mirovinski stup i ostali oblici štednje za starost dobit će ozbiljnu konkurenciju.

Europska unija krenula je u stvaranje paneuropskih mirovina, novog oblika štednje za starost koji bi se primjenjivao na cijelom području Europske unije prema istim uvjetima, piše u ponedjeljak Večernji list.

Komisija tvrdi da samo 27 posto Europljana u dobi od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada dođu u mirovinu, navodi dnevnik.

Hrvatska je prema visini mirovina u odnosu na plaće od 39 posto druga najlošija članica EU nakon Irske. U Irskoj su obvezni mirovinski doprinosi niski što se u starosti prelijeva i na mirovine koje dosežu svega 35 posto plaće. 

Mirovina prosječnog europskog umirovljenika (u dobi od 65 do 74 godine) iznosi 58 posto plaće koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina. Ako kao pedesetogodišnjaci zarađuju 2000 eura na mjesec, kao 70-godišnjacima mirovina im je 1160 eura, navodi Europska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje paneuropskih mirovinskih fondova, prenosi Večernji list.

Hrvatska je stvarnost takva da će radniku čija je plaća u 50-im godinama bila 6000 kuna mirovina biti 2340 kuna! Nakon bogatog Luksemburga gdje su mirovine samo 12 posto manje od plaća, po visini mirovinskih primanja prednjače Italija (69 posto), Francuska (68 posto) i Mađarska (67 posto).

Austrijske, poljske i slovačke mirovine iznose 62 posto plaće, Češke su na polovici radničkih primanja, Sloveniji 47 posto, a Njemačkoj 46 posto, navodi dnevnik.

Paneuropske mirovine (PEEP) trebale bi dopunjavati postojeći mirovinski sustav s obveznim izdvajanjima kao dobrovoljna mirovinska štednja, slično onoj koju mi imamo u trećem stupu. Nacrt uredbe kojom se uvodi paneuropska mirovina još jednom treba dobiti zeleno svjetlo Europskog vijeća i parlamenta te će se početi primjenjivati godinu dana nakon objave u službenom glasilu. 

Funkcioniranje paneuropskog štednog modela nadzirat će EIOP, paneuropski regulator za osiguranje i mirovinsko osiguranje, čija je predstavnica Sandra Hack ovih dana boravila u Zagrebu kao gošća Hrvatskog aktuarskog društva na njihovoj godišnjoj konferenciji. Sandra Hack je kazala da će uvođenje paneuropskog mirovinskog modela potrajati oko dvije godine, piše Večernji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanimljivo je vidjeti da smo i po penzijama najgori u EU … srecom pa nam se stalno po televiziji i novinama objasnjava kako nam ide odlično ! Sve drzave su nas presisale 🙁 Jadni mi !

Zanimljivo je vidjeti da smo i po penzijama najgori u EU … srecom pa nam se stalno po televiziji i novinama objasnjava kako nam ide odlično ! Sve drzave su nas presisale 🙁 Jadni mi !

New Report

Close