Loto-blamaža: ‘Cijela priča smišljena je da bi Lutrija Srbije izbjegla plaćanje velikog duga’

Autor: Saša Paparella , 30. srpanj 2015. u 07:00
Blamaža u izvlačenju kuglica želi se iskoristiti za obračun sa zagrebačkim softverašima koji se tim poslom bave već 30 godina

Iz hrvatske tvrtke na čiji račun su stigle optužbe iz Srbije objasnili su pozadinu skandala.

Prilikom izvlačenja lota Lutrije Srbije preksinoć se zbio neobičan događaj, koji izaziva sumnju da je riječ o namještaljci, a bivši visokorangirani dužnosnik srpskog priređivača igara na sreću krivca je našao u zagrebačkoj IT tvrtki Nirvana. Naime, nakon tri regularno izvučena broja, kao četvrti broj  kombinacije na ekranu se, umjesto izvučenog broja 21, pojavio broj 27, a koji je tek potom izvučen kao peti.

Svoj sud je ubrzo potom na Facebooku iznio Vladimir Đukanović, bivši predsjednik Skupštine Državne lutrije Srbije. "Ovo što se dogodilo je očiti propust osoba koje su direktno bile na softveru. Inače, da postoji problem sa softverima za loto i bingo to je više nego jasno, jer softvere već deset godina unazad radi i održava krajnje nekredibilna firma Nirvana iz Zagreba za koju niko u svijetu igara na sreću nije čuo. Moja borba dok sam bio u Državnoj lutriji Srbije bila je da softvere radi i održava Vojnotehnički institut (VTI), s kojim je potpisan ugovor o suradnji.  Softveri VTI su u fazi izrade i uveliko se radi na njihovoj implementaciji. Ne bih isključio da nekom taj posao smeta, pa je namjerno izveo večeras ovu diverziju", tvrdi Đukanović.

Navodi i da prihod od igara suštinski "ne zanima velike kompanije, jer ta vrsta prihoda je njima kap u moru. Taj prihod dobro dođe državi, ali softverska zavisnost je ključ svega, jer onaj tko drži softvere,  izvlači najveći kajmak. Otuda je moja borba i bila da to bude VTI kako bi novac ostajao u državi, a ne da se iz države izvlači, kao što nam je to hrvatska firma Nirvana godinama radila", napisao je Đukanović. Za komentar smo zamolili Arsena Dobrotu, vlasnika Nirvane, tvrtke koja još od 80-tih godina prošlog stoljeća proizvodi softvere za lutriju i teško ju je nazvati nekredibilnom.

"Te se Đukanovićeve optužbe van pameti, jer naš softver niti ne koriste prilikom televizijskih izvlačenja. Nirvana je za Državnu lutriju Srbije napravila softver za njihov core business, čije nam korištenje i održavanje ne plaćaju još od kolovoza 2011. Cijela ova priča je i smišljena kako bi Lutrija Srbije izbjegla plaćanje – cijena je 9.500 eura mjesečno, tako da je dug sada značajan", rekao nam je Dobrota. "Htjeli smo mirno riješiti spor, znamo da Državnoj lutriji Srbije, koju su preuzeli amateri, posao ne ide dobro. Njihova uprava molila nas je da se strpimo, ali nakon ovih optužbi idemo na neka druga rješenja", najavljuje Dobrota. Kaže da Đukanoviću, inače nekoć istaknutom članu navijačke skupine Delija, ovo nije prvi put da napada Nirvanu.

"Ranije nas je javno prozivao kao hrvatske špijune, tada se nismo obazirali, no sada je stvar otišla predaleko", kaže naš sugovornik, koji već 30 godina radi softver za lutriju, pa je tako prije rata surađivao s Lutrijom Srbije. Suradnja je nastavljena 2005., a Nirvana radi softver i za lutrije Hrvatske, BiH, Republike Srpske i Kosova. Upitan što misli o samom  izvlačenju, pretpostavlja da ono nije bilo namješteno. "U bubnju s kuglicama postoji vrlo precizna procedura za izvlačenje. Softver je napravljen tako da se brojke prvo usporede, a tek onda objave i tu je vjerojatno došlo do greške operatera", kaže Dobrota.  

Komentirajte prvi

New Report

Close