Slovenske orgulje za europske kupce

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 14:34
Anton Škrabl, vlasnik tvornice orgulja, Foto: PD

U svom poslovanju do sada su napravili i popravili 150 orgulja.

Orguljarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine od 90-ih servisira i proizvodi orgulje, radeći svaku etapu proizvodnje ručno. Vlasnik Anton Škrabl pojasnio je kako godišnje naprave 10-15 orgulja, a za jedne je potrebno 3000-5000 sati rada i u prosjeku tona materijala.

Prolaskom kroz sve prostorije radionice orguljarstva Škrabl mogu se vidjeti zaposlenici od kojih svatko radi dio posla, od ručnog brušenja drvene građe, mjerenja i namještanja cijevi, bojanja rubova bojom u kojoj je 24 karatno zlato, pa do slaganja pojedinih dijelova tog masivnog instrumenta.

U svom poslovanju do sada su napravili i popravili 150 orgulja, a u Europi uz orguljarstvo Škrabl postoji još samo troje proizvođača. Njihove orgulje nalaze sve u gotovo svim europskim zemljama poput Njemačke, Austrije, Belgije, Francuske i Velike Britanije, ali i izvan Europe u zemljama poput Južne Koreje i Rusije.

“Trenutno radimo na restauraciji orgulja za zagrebačku crkvu sv. Katarine. To su samo jedne u nizu orgulja koje smo radili na području Hrvatske”, pohvalio se Anton Škrabl, vlasnik orguljarstva Škrabl. Otkrio nam je i kako su najveće orgulje koje su dosad napravili rađene za Nigeriju, a bile su 14 metara visoke, osam metara široke i sedam metara duboke te su koštale pola milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close