Slovenske biorazgradive posude za cvijeće imaju globalni potencijal

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2019. u 22:00
Cilj je uspostaviti proizvodnju biomaterijala i postati dobavljač partnerima iz Slovenije i inozemstva

Nakon prošlogodišnje najave o ukidanju jednokratne plastike, Evegreen je počeo intenzivirati odnose sa sličnim europskim startupima.

Eva Štraser, osnivačica slovenskog startupa Evegreen, prije dvije godine znala je čime se želi baviti – razvojem posebnog alata za proizvodnju biorazgradivih posuda za cvijeće – ali nije znala kako s tim početi.

U jesen 2015. godine pohađala je Poslovnu akademiju Kozina, gdje je njena ideja prepoznata kao potencijal za razvoj.  Odlučila je poslati posude na tržište. "Pripremila sam poklon setove s dvije eko-kolonije, dodajući više tla i organskog bilja. Za samo deset dana prikupila sam 720 narudžbi, ali što vrijedi kad su posude koje u to vrijeme nisu bili testirane počele pucali nakon dva mjeseca", objašnjava Štraser za Dnevnik. 

Testiraju i u Hrvatskoj
Zatim se povezala s tvrtkom iz Celja, koja se bavi europskim natječajima i testiranjem novih materijala, a u Sloveniji traži industrijskog partnera za razvoj materijala od bjelančevina.   Tada je, prije dvije godine, u Radlje ob Dravi došla televizijska mrežu Euronews, čiji je prilog doveo do potražnje iz cijelog svijeta, od Argentine i Kanade do Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pokazalo se da slovenske biorazgradive posude za cvijeće imaju globalni potencijal.

 

720 narudžbi

dobila je za 10 dana tvrtka Evegreen u početnoj fazi proizvodnje

Poticaj tvrtki Evegreen dalo je pridruživanje inkubatoru Saša iz Velenja. Lani je startup pobijedio na natjecanje Trampolin i time stekao izravan pristup tvrtkama u Velenjskoj kotlini. "Ne samo da proizvodimo posude od biomaterijala za krajnje korisnike, već i za industrijske korisnike kalup za brizganje plastike, također možemo proizvoditi materijal prema njihovim zahtjevima i zahtjevima proizvoda", objašnjava Eva Štraser.

"Upiti dolaze iz Argentine i Danske, a četiri plastičara u posljednjih mjesec dana kupila su biomaterijale koje smo napravili za njih. U narednih šest do dvanaest mjeseci cilj nam je uspostaviti proizvodnju biomaterijala i postati dobavljač za potencijalne partnere iz Slovenije i inozemstva. Od domaćih tvrtki to su Skaza i Panorganic, a upit je došao i iz Gorenja", kaže Štraser.

Nakon prošlogodišnje najave o ukidanju jednokratne plastike, Evegreen je počeo intenzivirati odnose sa sličnim europskim startupima u približno istoj fazi rasta, uključujući proizvođače organskih tanjura iz Poljske. "Posude za cvijeće prodajemo putem svojih prodajnih kanala, ali testiramo uzorke njihovih proizvoda na slovenskom, hrvatskom, talijanskom i austrijskom tržištu", objašnjava Štraser. 

Ekološki pribor za piknik 
Prošle su godine na međunarodnom sajmu u Celju predstavili cjeloviti ekološki pribor za piknik i zaključili da je tržište nesumnjivo spremno za takve proizvode. "Očekivali smo da će biti zainteresirane mlađe, ekološki svjesne obitelji, ali to nije slučaj. Kupovali su ih stariji, na primjer, žene koje vole ispeći i podijeliti kolače, a ne moraju im se vraćati tanjuri. Prije četiri godine takva svijest nije postojala, ali danas smo svjesni da kupovne i korisničke navike treba mijenjati ako želimo imati ukupan utjecaj na okoliš", zaključuje Eva Štraser. 

Osvajanje Azije

Predstavljaju se Kini
Potvrda dobro izabranog poslovnog modela je i sudjelovanje na najvećem svjetskom sajmu plastike i gume Chinaplas 2019 u Kini, gdje će Evegreen u svibnju predstaviti svoje proizvode, uz suradnju njemačkog strateškog partnera Spectalitea, specijaliziranog za biorazgradive materijale. Krajem iduće godine planiraju vlastitu proizvodnju s laboratorijem, s redovitim serijama u novim proizvodnim pogonima koje namjeravaju smjestiti u blizini tvrtke Skaze. Uprvoj polovici iduće godine žele konsolidirati vlastiti brand koji je započeo s biorazgradivim posudama i dalje ga proširiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close