Slovenska skijališta nisu konkurentna europskima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2015. u 09:30
Foto: Thinkstock

Cijene ove sezone nisu bitnije povećane u odnosu na prošlu i kreću se od 29 do 32 eura za dnevnu kartu za odrasle u najvećim skijaškim centrima.

Zbog zastarjele infrastrukture i premalo uređenih skijaških staza skijališta u Sloveniji sve su manje konkurentna europskima, utvrdio je inspekcijski pregled poslovanja i sigurnosti.

Prosječna starost žičnica i vučnica  na slovenskim skijalištima iznosi 30 godina, dosta je opreme zastarjelo i treba je modernizirati, pokazalo je ispitivanje koje je prenijela televizijska postaja POP-TV.

Neki su uređaji i stariji  od 30 godina, pa zapravo već spadaju u tehnički muzej, a znatnijih investicija u skijališta nije bilo u zadnjih pet godina. Iako u posljednjih nekoliko skijaških sezona nije bilo nesreća iz kojih bi se moglo zaključiti da je sigurnost skijaša upitna, simptomatično je da su lani inspektori izrekli 40 opomena upravljačima skijališta i uređaja za prijevoz skijaša, ali samo 7 kazni.

Cijene ove sezone nisu bitnije povećane u odnosu na prošlu i kreću se od 29 do 32 eura za dnevnu kartu za odrasle u najvećim skijaškim centrima, no cijena kombinirana s uslugom i dužinom skijaških staza nije konkurentna u odnosu na ponude u drugim europskim zemljama.

Zato je svake godine sve više Slovenaca koji skijaške aranžmane uzimaju u Francuskoj i Italiji, ali i onih koji se za dnevno skijanje odlučuju na nekom od obližnjih terena u Austriji, gdje agencije nude dnevne skijaške karte za 40 eura, pa u ponude uključuju prijevoz iz Ljubljane ili Maribora i besplatan ručak.  

Zbog globalnog zatopljenja i manjih količina snijega zadnjih godina rijetki skijaški centri u Sloveniji posluju s profitom, a investicije su vrlo rijetke. Banke  nisu spremne kreditima pratiti investicije u skijališta na nadmorskoj visini manjoj od 1500 metara jer ih drže riskantnima. Na zadovoljavajućoj nadmorskoj visini gdje su učinci zatopljenja manji samo je nekoliko slovenskih skijaških centara, dok su najveća poput Krvavca i Pohorja na samoj granici iako im je prednost da su blizu dvaju najvećih gradova i imaju najduže skijaške pruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close