Sloveniji podignuta procjena rasta BDP-a u 2015. na 2,4 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2015. u 08:38
Foto:Thinkstock

Analitičari očekuju nastavak trenda jačanja gospodarske konkurentnosti i nastavak pozitivnih kretanja u izvozu.

Ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade u svom novom, proljetnom izvješću povećao je prognozu rasta BDP-a u ovoj godini sa prijašnjih 1,9 na 2,4 posto, a za slijedeću s prijašnjih 1,7 na dva posto.

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle izjavio je da analitičari očekuju nastavak trenda jačanja gospodarske konkurentnosti i nastavak pozitivnih kretanja u izvozu koji je zadnjih mjeseci bio generator gospodarskog rasta.

Uvjet za nastavak trenda stabilnog rasta BDP-a je provedba potrebnih strukturnih reformi, upozorio je Vasle. "Očekujemo daljnje jačanje konkurentnosti koja je započela prošle godine, ali u srednjeročnom razdoblju bez dodatnih, a vjerojatno i radikalnijih mjera ne možemo očekivati da će se stope rasta s kraja prošle godine nastaviti", kazao je Vasle.

Ipak, kao glavni razlog gospodarskog optimizma nakon višegodišpnjeg zastoja i recesije Vasle je naveo pozitivne indikatore u eurozoni i Europskoj uniji s kojom Slovenija ostvaruje većinu trgovine.

"Prilike u međunarodnom okruženju postupno se poboljšavaju, a međunarodne ustanove eurozoni ove godine najavljuju viši gospodarski rast nego do sada", kazao je Vasle. Dodao je da pozitivni signali dolaze iz iz zemalja EU-a koje su glavne vanjskotrgovinske partnerice Slovenije te da na gospodarsko stanje Slovenije dodatno pozitivno utječu prilike na financijskom tržištu koje su dovele do smanjivanja kamata na njezino zaduživanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close