Slovenija kupuje oklopne transportere

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2017. u 22:00
Zbog Patrijinih oklopnjaka u Sloveniji je prije 11 godina izbila afera/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Slovenska vojska želi kupiti 13 oklopnih vozila, naoružanje i mobilne radio postaje europskog proizvođača, a računa se i na finskog proizvođača Patriju.

Slovensko ministarstvo obrane ove će godine objaviti međunarodni tender za nabavu naoružanih oklopnih transportera, potvrdili su u petak visoki predstavnici slovenske vojske.

Riječ je o oklopnim vozilima na osam kotača za potrebe bataljunske srednje skupine, a u okviru povećanja obrambenih kapaciteta, u skladu s ciljevima NATO saveza, potvrdio je za slovensku agenciju STA Andrej Osterman, načelnik glavnog stožera. On je dodao da bi slovenska vojska u skladu s postavljenim ciljevima NATO-a samo za nabavu novih borbenih vozila trebala 1,2 milijarde eura, na što vojska ne može računati.

Zato je Osterman zadovoljan s 30 milijuna eura, koliko je slovenska vlada u četvrtak odobrila za potrebe prve nabave, a otprilike ista sredstva izdvajat će se i idućih godina.

Dnevnik piše da će se tender objaviti sredinom godine i da će se tražiti dobavljači iz Europe. Namjeravaju nabaviti 13 oklopnih vozila, naoružanje i mobilne radio postaje, a računa se i na oklopne transportere finskog proizvođača Patria.  Slovenija je prije 11 godina naručila 137 takvih vozila Patrije za 278 milijuna eura, ali je izbila korupcijska afera pa su isporuke zaustavljene, a slovenska vojska sada raspolaže samo s 30-ak takvih vozila jer se s Fincima dogovorila o sporazumnom prekidu ugovora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close