Slovačke elektrane posvađale Enel i Bratislavu

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2015. u 14:15
Foto: D. Puklavec/PIXSELL

Premijer Robert Fico najavio da će aktivno opstruirati Enelov proces prodaje dok se ne modernizira nuklearka Mochovce.

Talijanski Enel našao se u neugodnoj situaciji zbog sukoba sa slovačkom vladom što bi moglo ugroziti planove kompanije o smanjenju golemog duga.

Ovaj multinacionalni proizvođač i distributer električne energije i plina pod kontrolom talijanske države planira prodati imovinu vrijednu pet milijardi eura, a među kojom je i 66 posto udjela u slovačkoj elektroprivredi, Slovenskim Elektrarnama. Udjel u najvećoj tamošnjoj energetskoj kompaniji kupljen 2006. za 840 milijuna eura u srcu je planova o redukciji duga. Kompanija procjenjuje da bi mogla dobiti milijardu eura za taj udjel. Međutim, Enelov plan nije najbolje prihvatila vlada premijera Roberta Fica, najblaže rečeno.

 

66posto

udjela u Slovenskim Elektrarnama od 2006. drži talijanski Enel

Fico već danima javno istupa protiv prodaje udjela u elektroprivredi, tvrdivši da će vlada "aktivno opstruirati" prodaju. Premijer traži da Enel prije povlačenja završi predviđenu modernizaciju trećeg i četvrtog reaktora nuklearne elektrane Mochovce što traži europska regulativa nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi. Radi se o najvećoj privatnoj investiciji u slovačkoj povijesti od 4,1 milijardi eura. Slovačka država u elektroprivredi je manjinski dioničar s 34 posto udjela, a u utorak je, piše Reuters, premijer Fico zatražio da Enel vrati 490 milijuna eura koje je "neopravdano" zaradio upravljajući slovačkim hidroelektranama.

Vlada je signalizirala kako želi preuzeti cijeli ili dio Enelova udjela kako bi stekla barem većinski udjel u Slovenskim Elektrarnama. Talijani se time nalaze u škakljivoj poziciji. Ponuđača koji će dati dobru cijenu bit će teško naći jer vlada u Bratislavi, iako nema formalne ovlasti da zaustavi prodaju, može činiti probleme. Stoga je pronalaženje rješenja s državom ključ talijanskog uspjeha.

Komentirajte prvi

New Report

Close