‘Arapski Warren Buffett’: Nafta se neće vratiti na 100$

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2015. u 22:00
Al-Waleed bin Talal/PIXSELL

Zbog svojih investicija u raznim područjima ponekad je tituliran i kao “arapski Warren Buffett”

Padu cijena nafte kao da se ne nazire kraj, a "sol na ranu" naftnim kompanijama stavio je i saudijski princ.

Zbog svojih investicija u raznim područjima koje su mu donijele milijarde dolara ponekad tituliran i kao "arapski Warren Buffett", princ Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud u intervjuu za USA Today izjavio je u ponedjeljak kako se cijena nafte nikad neće vratiti na 100 dolara. "Manje je potražnje, a ponuda je velika. A oboje su recepti za slom nafte", smatra Al-Waleed, poznat i domaćoj javnosti jer je ljetos boravio u Hrvatskoj u neformalnom posjetu. Iako su njegovu izjavu prenijeli gotovo svi važniji svjetski mediji, prognoza o eri jeftine nafte i nije tako nova, posebno u kontekstu saudijskih dužnosnika.

Valja podsjetiti da je u prosincu saudijski ministar nafte Ali al-Naimi istaknuo kako su vremena kada je barel koštao preko 100 dolara stvar prošlosti. Cijena barela Brent nafte prvi je puta prešla granicu od 100 dolara 2008. godine, a početkom lipnja prošle godine barel je koštao i 115 dolara. Tada je krenuo negativni trend, pa je u sljedećih šest mjeseci cijena doslovno prepolovljena. Trenutna je cijena malo ispod 46 dolara. Princ Al-Waleed smatra kako je cijena iznad 100 dolara bila "umjetna". Osvrnuvši se na američke proizvođače nafte iz škriljevca, član saudijske kraljevske obitelji predviđa im teška vremena. "Nitko ne zna sa sigurnošću koja cijena donosi pozitivnu nulu za proizvodnju iz škriljevca.

Izvori imaju više proizvodne troškove. Vrlo je jasno da će to ugasiti dio tvrtki ili ih barem učiniti neekonomičnima", istaknuo je Al-Waleed. Iako ga prati glas da se vrlo često ne slaže s postupcima i odlukama vlastite obitelji, Al-Waleed je odluku Saudijske Arabije iz studenog, zajedno s ostalim članicama OPEC-a, da ne smanji proizvodnju ocijenio ispravnom i mudrom. "Da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju, netko drugi bi je povećao. Tada bi imali dva negativna efekta, manju proizvodnju i niže cijene", kaže princ.
 

Komentari (11)
Pogledajte sve


cijenu nafte nećemo odrediti ni vi nija a bogami ni ovaj princ
cijenu će oderditi ameri
pofuk

Drago mi je vidjet da se kužiš i naftni bussines.
lp


opet se nećemo obogatiti bez rada, neće nas pa neće[emo_smijeh]

LOL [emo_palacg]

opet se nećemo obogatiti bez rada, neće nas pa neče

Novac kvari ljude, naročito onaj stečen bez rada …… naša nova predsjednica se uzda u ribare ratare male poduzetnike ……. zna žena šta je prava stvar
Radi i moli


Ajde da se princ usudio reči istinu.
Samo ja se sada bojim za njegovu sigurnost.

Kao što sam napisao na forumu, cijena od 20-30 USD je realna i isplativa za proizvođače osim ovih sa tehnologijom škriljevca. Najvjerojatnije ništa od istraživanja nafte u Jadranu.

lp


opet se nećemo obogatiti bez rada, neće nas pa neće[emo_smijeh]

New Report

Close