Šarec će od EK tražiti da zaustavi prodaju Abanke

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2018. u 22:00
Abanka bi ostala u većinskom vlasništvu slovenske države

Slovenija ima loše iskustvo s nedavnom prodajom većinskog udjela u NLB-u, kada je postigla nisku cijenu.

Slovenska vlast sve ozbiljnije razmatra mogućnost uvjeravanja Europske komisije da zaustavi prodaju Abanke, treće najveće slovenske banke, javlja portal Siol.net. 

Ministarstvo financija potvrdilo je da se pripremaju alternativni scenariji po kojima bi Abanka ostala u većinskom državnom vlasništvu. EK će također provjeriti mogućnost mijenjanja obveze preuzete 2013. prema kojoj Slovenija u potpunosti mora prodati Abanku najkasnije do sredine iduće godine.

Pad bankarskih dionica
Najvažniji razlog za zaustavljanje prodaje banke je loše iskustvo s nedavnom prodajom većinskog udjela u NLB-u. U tom slučaju država je bila u vremenskoj stisci, što je rezultiralo nižom cijenom.  Čak je i Slovenski državni holding (SDH) lošu prodaju NLB-a opravdao činjenicom da je vrijednost dionica europskih banaka prošle godine pala za 20 posto, što znači da u ovom trenutku nije dobro vrijeme za prodaju banaka.

Prema informacijama portala, ideju ozaustavljanju prodaje Abanke podupiru premijer Marjan Šarec i većina predsjednika koalicijskih stranaka. Riječ je o obvezama koje je država morala prihvatiti kako bi u sanaciju Abanke mogla uložiti 348 milijuna eura.  Abanka je preuzela i Banku Celje, a prije toga je njen kapital povećala za 252 milijuna eura.  EK je u nekim slučajevima već nekim zemljama odobrila izmjene i dopune preuzetih obveza prilikom sanacije pojedinih banaka državnim novcem, kao u slučaju Portugala i Italije. 

Slovenski državni holding, krovni upravitelj državnom imovinom, objavio je natječaj za prodaju 100% udjela u Abanki. Za banku su zainteresirani brojni stranci, uključujući njemački Erste, koji ima tvrtku Sparkasse u Sloveniji, zatim srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, kao i rovinjski Adris, navodi Siol.net.

Mađarsko širenje u regiji
Prema informacijama iz slovenskih financijskih krugova, trenutno su dva najveća favorita za kupovinu Abanke. Prvi je američki financijski fond Apollo Global Management, koji u Sloveniji ima NKBM, s pripojenom Poštanskom Bankom Slovenije, kao i KBS banku. Drugi favorit je mađarska OTP banka koja je prisutna u cijeloj regiji osim u Sloveniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close