Ruse brine što će se dogoditi nakon ukidanja sankcija EU

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. lipanj 2016. u 14:38
Ruski predsjednik Vladimir Putin/REUTERS

Analitičari očekuju jačanje rublje, usporavanje inflacije, ograničavanje suradnje s Kinom i pad agrara koji je doživio renesansu.

Potencijalno ublažavanje ili kompletno ukidanje sankcija Rusiji s jedne će strane za posljedicu imati jačanje nacionalne valute i usporavanje inflacije, a s druge bi moglo dovesti do ograničavanja suradnje s Kinom i smanjenje ulaganja u poljoprivredu.

Rezultati su to analize koju je uz pomoć financijskih stručnjaka proveo portal Russia beyond the headlines (RTBH). Naime, očekuje se da bi uskoro francuski Senat na dnevni red zasjedanja trebao uvrstiti točku ukidanja sankcija Rusiji, a na takvo što spremne su i zemlje poput Mađarske i Italije. Nimalo zanemarivo, na ruskom ekonomskom sajmu zakazanom za lipanj ove godine sudjelovat će i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i talijanski premijer Matteo Renzi što bi mogao biti prvi korak u smjeru novih poboljšanih gospodarskih odnosa s Rusijom. 

 

60posto

vrijednosti izgubila je rublja u odnosu na dolar

Dolazak Kine
I drugi europski političari, poput Angele Merkel, otvoreno podržavaju ukidanje sankcija Rusiji. Njemačka kancelarka podržava i stvaranje velike ekonomske regije koja bi se protezala od Vladivostoka do Lisabona, a s čijom bi se realizacijom krenulo nakon što Rusija ispuni uvjete propisane sporazumom iz Minska. Paralelno s time, zemlje poput Velike Britanije smatraju da bi potpora europskih vlasti mogla dovesti do dodatnog osnaživanja položaja ruskog predsjednika Vladimira Putina.  Što se ekonomskih prognoza tiče nakon ukidanja bi mogla uslijediti promjena odnosa snage i mogući povratak na staro. Ruska je rublja 2014. godine počela osjetno slabjeti, što je pad u prvom redu isprovocirano prelaskom Središnje banke na otvoreni tečaj rublja umjesto na ranije korištenu metodu određivanja valutnim koridorom. Na vrijednost rublja utjecao je i ulazak Krima u sastav Rusije što je investitore ponukalo na povlačenje aktive iz Rusije, piše RBTH.

Zatim je rusku rublju poljuljao i pad cijena nafte da bi u konačnici ova ruska valuta izgubila 60 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar. Ruski analitičari na čije se mišljenje RBTH oslanja smatraju da bi ukidanje ili ograničavanje sankcija sada trebale dovesti do ponovnog jačanja rublja. Pripajanje Krima odbio je i velik broj kompanija s kojima je Rusija njegovala dugogodišnje poslovne odnose, poput američkog ExxonMobila s kojim su imali zajedničke projekte eksploatacije šelfa. Uz smanjenje broja i kvalitete međunarodnih sporazuma, veći dio njih je i otkazan što je na rusku gospodarsku scenu dovelo novog igrača – Kinu.  Ponovno sklapanje prijateljskih odnosa sa zapadnim zemljama koji bi trebalo uslijediti nakon ukidanja sankcija Kinu će vratiti u drugi plan, tim više što se suradnja s Azijom pokazala zahtjevnijom nego ona sa zemljama Zapada.

Naime,  od velikih ruskih kompanija samo je tvrtka Noriljskij nikelj privukla sindicirani kredit od 4,8 milijardi juana, navodi RBTH. Naravno, paralelno s padom vrijednosti nacionalne valute došlo je i do istovremenog rasta cijena na uvezenu robu i rasta potrošačkih cijena. Inflacija je posljednjih godinu dana u Rusiji rasla dvoznamenkastim tempom te je 2015. iznosila nemalih 12,9 posto. Ruska novinska agencija TASS prenijela je podatak da je u svibnju ruska inflacija zabilježila 0,4 posto, od početka godine 2,9 posto a na godišnjoj razini čak 7,3 posto. Povratak uvoza iz Europske unije trebao bi sada dovesti do smanjenog kolebanja cijena proizvoda u Rusiji, odnosno usporavanja njihova rasta.  

No, nije sve bilo tako sivo jer je pad vrijednosti rublja uz smanjenje uvoza pogodovao ruskoj poljoprivredi u koju se nakon duljeg razdoblja počelo sustavnije ulagati. U nedostatku uvoznih sirovina, Rusi su se morali okrenuti svojim snagama kako bi supstituirali uvoz. Zanimljivo, prošle godine industrijska proizvodnja unutar poljoprivrednog sektora zabilježila je rast od čak tri posto dok su sve ostale industrijske grane zabilježile pad proizvodnje od 2,7 posto.  Ipak, početkom lipnja ove godine ruska je vlada odlučila ublažiti embargo na prehrambene proizvode iz zapadnih zemalja što znači da će dio domaće proizvodnje ponovno patiti na uštrb uvoza.

U igri Crna Gora
Također, međunarodne su se sankcije odrazile i na ruski turizam jer su ruske destinacije postale pristupačnije pri čemu je nezanemariv broj posjetitelja, njih 15 posto, izabrao upravo aneksirani Krim kao lokaciju na kojoj provode svoje godišnje odmore. Naravno, nakon pripajanja Krim je zbog političkih nesigurnosti postao manje atraktivnim stranim turistima, ali je ruski predsjednik razliku nastojao nadoknaditi većim brojem ruskih posjetitelja. Takav, za rusko gospodarstvo, pozitivan trend sad bi se, ukoliko se sankcije ukinu, ponovno mogao promijeniti u korist popularnih destinacija poput Italije i Crne Gore. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako da se pretplatim da dobijam najnovije vijesti na e mail?

New Report

Close