Rudnik talijanskog vlasnika najveći dužnik u Crnoj Gori

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. rujan 2016. u 22:00
Ugljenokop je u 39-postotnom vlasništvu tvrtke koja upravlja i Elektroprivredom Crne Gore/D.M./PIXSELL

U Italiji kompanija nije porezni dužnik, ima prihod 4,92, a dobit 1,04 milijardi eura, ali u Crnoj Gori njezin rudnik državi duguje 15 milijuna eura.

Već je nekako uobičajeno da se pojedini inozemni investitori iz zemalja uređenijeg zakonodavstva "opuste" kad počnu poslovati u balkanskim državama, gdje se zaobilaženje obveza ponegdje još uvijek smatra vrlinom.  Novi je takav slučaj talijanska kompanija A2A, s 40 posto dionica većinskin vlasnik Elektroprivrede Crne Gore i s 39 posto dionica većinski vlasnik Rudnika ugljenja Pljevlja.

U Italiji kompanija nije porezni dužnik, ima prihod 4,92, a dobit 1,04 milijardi eura, ali u Crnoj Gori njezin rudnik državi duguje 15 milijuna eura. Dug se odnosi na porez na nekretnine, porez na dobit i PDV, zbirno 2,3 milijuna eura, a preostalih 12,8 odnosi se na poreze i doprinose radnicima."Rudnik predvodi listu od sto najvećih poreznih dužnika u Crnoj Gori, a ministar financija Raško Konjević nedavno je kazao da je taj dug koji je stvorila A2A rastao godinama", piše dnevnik Dan, koji je ostao uskraćen za komentar talijanske tvrtke na navode o zaostacima državi.

Zato se citira ministar Konjević koji govori da je čudno da predstavnici A2A imaju drugačije ponašanje u Crnoj Gori u odnosu na Italiju. "U njihovoj matičnoj državi ne bi im ni na pamet palo da imaju ikakva dugovanja". Podsjetimo da je crnogorski parlament ljetos većinom glasova usvojio dioničarski ugovor s A2A, čime su prethodni ugovori talijanskog investitora i države u vezi Pljevlji praktički poništeni, a onemogućena je i "call opcija" kojom bi se, piše Dan, omogućila kupovina dionica rudnika od A2A.  Ista je parlamentarna većina, dodaje se, potom usvojila i protokol između Crne Gore i Češke o suradnji u energetici i infrastrukturi, što je uvjet za drugi blok Termoelektrane Pljevlja. Pojedinci i tvrtke u Crnoj Gori ukupno duguju oko 700 milijuna eura, što je gotovo cijeli iznos državnoga proračuna, a "kapitalci" među njima su kompanije bliske vodstu vladajuće stranke ili njihovi promotori.

Komentirajte prvi

New Report

Close