Rosnjeft i Surgutnaftegaz u rujnu dobivaju dio Gazpromovih poslova

Autor: Ante Pavić , 23. srpanj 2014. u 22:00
Aleksej Miller, prvi čovjek Gazproma/REUTERS

Analitičari smatraju da su sankcije SAD-a protiv Rusije i napeti geopolitički odnosi ubrzali liberalizaciju plinskog tržišta u Rusiji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi da razmotri mogućnost davanja prava izvoza iz novih nalazišta Sibira i ruskog dalekog istoka i nezavisnim proizvođačima plina, čime će razbiti monopol plinskog diva Gazproma.

Nalog, čiji je rok za realizaciju 1. rujan ove godine, Putin je dao tijekom zasjedanja predsjedničke komisije za energetiku. Naložio je vladi i da prouči mogućnost sudjelovanja nezavisnih proizvođača u izgradnji sustava za transporta plina u istočnom Sibiru i na dalekom istoku pod ekonomski isplativim uvjetima. Ovi nalozi se tumače kao velika pobjeda Igora Sečina, predsjednika Uprave državnog Rosnjefta koji je u posljednje vrijeme snažno lobirao da njegova tvrtka uzme veći dio kolača ruskog plinskog tržišta.

Ukoliko odluka o liberalizaciji nakon 1. rujna zaista bude i donesena, to će značiti da će i Rosnjeft moći sudjelovati u u 400 milijardi dolara vrijednom plinskom sporazumu Rusije i Kine te gradnji 55 milijardi dolara vrijednog plinovoda "Snaga Sibira" koji će povezati polja u istočnom Sibiru s Kinom. Od liberalizacije bi mogao profitirati i Surgutnaftegaz koji također ima plinska polja na istoku Sibira. Gazprom je cijelo vrijeme trajanja pregovora s Kinom inzistirao na potpunoj kontroli nad plinovodom, nudivši da sam financira njegovu izgradnju. Možda bi Gazprom i zadržao monopol da nije bilo snažnog pritiska Rosnjefta koji u plinovodu vidi način za ispunjenje svojih planova o rastu.

Čak je i zaprijetio tužbom protiv Gazproma zbog sprečavanja pristupa konkurencije. Aleksej Miller, prvi čovjek Gazproma, branio je poziciju svoje tvrtke tvrdeći da se plinovod "Snaga Sibira" održava samo zahvaljujući Gazpromu te da najavljeni planovi Rosnjefta o proizvodnji plina na Dalekom istoku nisu utemeljeni na zalihama, nego na resursima koji tek trebaju biti potvrđeni. Sečin je ranije odnio pobjedu i u slučaju transsahalinskog plinovoda kada je Putin početkom srpnja naložio vladi da razmotri Rosnjeftu pristup i tom plinovodu. Analitičari smatraju da su sankcije SAD-a protiv Rusije i napeti geopolitički odnosi ubrzali liberalizaciju plinskog tržišta u Rusiji. Na listi sankcija se osim Rosnjefta, našao i nezavisni proizvođač Novatek pa bi im pristup plinovodu prema Aziji trebao pomoći da prebrode zapadne sankcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close