Putinov poklon grčkom premijeru snažna je poruka Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2015. u 11:20
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Ikonu je ukrao nacistički zapovjednik u Drugom svjetskom ratu kada je Grčka bila okupirana. Neimenovani Rus otkupio ju je od obitelji tog zapovjednika.

Kako bi podcrtao sve jače prijateljstvo s Grcima ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu povijesnu grčku ikonu. Ikonu su ukrali nacisti tijekom njemačke okupacije Grčke. Podsjetimo, Cipras je tijekom boravka u Rusiji dogovarao nekoliko velikih gospodarskih projekata. 

Međunarodni kreditori, javljaju svjetske agencije, sa zebnjom prate Ciprasov boravak u Rusiji pribojavajući se da bi Grčka od Rusa mogla zatražiti financijsku pomoć te tako ojačana nastaviti pregovore o vraćanju dugova Zapadu. 

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin Ciprasu ikonu poklonio nakon razgovora u Kremlju. Naveo je da je tu ikonu ukrao nacistički zapovjednik u Drugom svjetskom ratu kada je Grčka bila okupirana te da ju je neimenovani Rus otkupio od obitelji tog zapovjednika. 

"Grčka bi mogla postati most između Europske unije i Rusije", rekao je Cipras. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Gosp. Ivan 50,

Nemojte to objašnjavati meni nego Vladimiru Putinu. Meni je jasno da posezanje u povijest da se opravdaju planirani potezi u skoroj budućnosti nisu ništa novo.
A mene daleko više od povijesti zanima budućnost, zato sam to napisao.

Više bih se zabrinuo što Putin namjerava glede Estonije i Latvije gdje su značajne ruske manjine. Te zemlje su nekada bile dio SSSR-a, a nepovjerenje i podjele duž etničkih linija su grozne. Eto, u Latviji Nils Osakovs, predsjednik Harmonije (koja je osvojila najveći broj glasova na prošlim izborima) i gradonačelnik Rige traži od predsjednika vlade mandat za sastav vlade. Ovaj to odbije jer se u Letoniji (ustavom definirana kao nacionalna država) smatra da Rusi ne mogu upravljati Letonijom. Pa se onda sastavi vlada od tri ne-ruske partije.

Analogna je situacija u Estoniji (dvije partije u vladi da bi se izbacilo Ruse).

Kako je Putin rekao Barrossu: “Kada bih to htio, mogao bi biti u Kijevu za dva tjedna”. Ruski Blitzkrieg, zar ne? Za tako nešto mu povijest zbilja ne treba.

Koliko vidim Putlerova brigade za informatički rat i ovdje djeluje.

Gos. Marx:
Ta podrućja su bila nekad dio Velikog Mongolskog carstva .Po tome ispada da su sad Mongolija.

New Report

Close