Prinudna privatizacija voda u Njemačkoj?

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2013. u 13:01
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Gdje god je vodoopskrba u Europi privatizirana, građani su imali loša iskustva.

Općine i brojna udruženja građana protestiraju protiv novih propisa Europske unije, kojima se regulira opskrba vodom u Njemačkoj, a nove bi odredbe mogle dovesti i  do prinudne privatizacije, piše Deutsche Welle.

Argument je jasan. Jasno je  da je konkurencija je preduvjet za fer poslovanje i od nje koristi imaju prije svega potrošači – jer usluge postaju bolje i jeftinije. Europska komisija tako obrazlaže potrebu za novim pravilima. Propisi reguliraju podjelu koncesija,opskrba vodom je dosada u Njemačkoj bila u nadležnosti općina koje su jamčile opskrbu svim građanima, ali i poduzećima u određenoj regiji. To bi se sada moglo promijeniti, a gospodarenje vodom bi ubuduće moglo završiti rukama privatnika, navodi DW. Cilj zaokreta u politici dodjele koncesija na razini Europske unije je usklađivanje pravila svih zemalja članica, a vodoopskrba je samo jedan u nizu sektora koje ona pogađa. Europska komisija je još krajem 2011. definirala propise o kojima bi se u ožujku ove godine trebali izjasniti i zastupnici Europskog parlamenta. No njemačke općine protestiraju, inzistiraju na pravu samoupravljanja i  ne žele da im Europska komisija 'šefuje u vlastitom dvorištu'. Oni smatraju kako vodoprivreda mora biti prilagođena regionalnim (lokalnim) uvjetima.

'Sa strujom je lako, vodu ne možete miješati', kazao je Hans-Joachim Reck, izvršni direktor Udruženja komunalnih poduzeća u Njemačkoj koji smatra da će održavanje higijenskih standarda u procesu privatizacije vodovodnog sektora biti narušeno. 'Gdje god je vodoopskrba u Europi privatizirana, građani su imali loša iskustva', kaže Reck i navodi primjer Pariza, u kojem je vodoprivreda ponovo (nakon privatizacije) vraćena u sklop javnog sektora – upravo zbog manjkave kvalitete vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close