FOTO: Povratak ikone, praški Englez oživio je komunističku verziju Vespe

Autor: Tomislav Pili , 20. rujan 2018. u 07:44
Kapacitet tvornice u Prostejovu u siječnju raste na 25 skutera mjesečno/Čezeta

Tvrtku Čezeta Motors osnovao je Neil Eamonn Smith, zaljubljenik u te skutere, a ove godine prodaju šire izvan Češke.

Entuzijazam jednog engleskog poduzetnika pretvorio je hobi obnavljanja "čehoslovačkih Vespi" u zahuktali startup. Deset godina nakon što je talijanski Piaggio lansirao kultni skuter Vespu, istočni blok odgovorio je Čezetom.

Radilo se o skuteru koji se proizvodio u tadašnjoj Čehoslovačkoj između 1957. i 1964. godine. Zbog oblikovanja u "svemirskom dizajnu" popularnom u 50-ima, među kupcima je brzo dobila nadimak "Prase". Kako je proizvodnja relativno brzo ugašena, danas ih preostalo tek stotinjak Čezeta u više-manje voznom stanju. Jedan od entuzijasta koji obnavljaju stare Čezete bio je Neil Eamonn Smith koji se u Prag doselio 1998. godine.

"Vidio sam jednu i odmah me privukla", izjavio je za Businessweek. Svoju je Vespu zamijenio Čezetom 2008. godine, a potom je počeo prikupljati i obnavljati čehoslovačke skutere iz hobija. No, hobi je uskoro dignuo na višu razinu. Dolazi na ideju modernizacije Čezete koju pretvara u luksuzni električni skuter. Osniva tvrtku Čezeta Motors sa sjedištem u Pragu i tvornicom u istočnom dijelu Češke, u mjestu Prostějov.

Partner u razvoju električnog pogona je praško Tehničko sveučilište, a nakon tri godine razvoja, Čezeta 506 predstavljena je javnosti prošle godine, na 60. obljetnicu početka proizvodnje originalnog modela.

Ove godine tvrtka planira proširiti prodaju izvan granica Češke. Iduće godine Čezete će se početi prodavati i u Kaliforniji. Čezeta na struju prodaje se po cijeni od 10.000 eura, a Smithova tvornica ima trenutni kapacitet od 10 komada mjesečno. U siječnju će kapacitet narasti na 25 skutera mjesečno.

Do sada je kupcima isporučeno 24 komada, a naručeno je još 50. Smithova tvrtka ne namjerava se na tržištu boriti s kineskim električnim skuterima kojima je cijena između 2000 i 3000 dolara, već ulazi u "tržišni ring" s uglednim BMW-om od kojeg je jeftinija oko 2000 eura.

Češki skuter ima međuosovinski razmak od 134 centimetara, duži od ostalih skutera što omogućava stabilniju vožnju. Razvija maksimalnu brzinu od 85 km/h, a s baterijama koje koristi i Tesla može prijeći do 150 kilometara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close