Portugal se oporavio, više ne treba financijsko spašavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2014. u 19:05
Premijer Pedro Passos Coelho odluku je objavio na televiziji

Prošloga je tjedna Portugal prošao zadnju provjeru od strane vjerovnika koji su sudjelovali u spašavanju.

Portugal je objavio da će ovoga mjeseca izaći iz trogodišnjeg programa međunarodne pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, jer se gospodarstvo oporavlja nakon mjera štednje i nepopularnih reformi.

Odluku vlade, koja znači da Portugal nakon završetka programa pomoći 17. svibnja više neće morati odgovarati inozemnim vjerovnicima, objavio je premijer Pedro Passos Coelho u televizijskom obraćanju naciji. "Vlada je odlučila izaći iz programa pomoći, bez zahtjeva za bilo kakvim programom predostrožnosti", kazao je Coelho, dodajući da će europski partneri podržati svaku odluku vlade. Prošloga je tjedna Portugal prošao zadnju provjeru od strane vjerovnika koji su sudjelovali u programu spašavanja, čime je otvoren prostor za izlazak zemlje iz tog programa bez potrebe za daljnjom pomoći.

Portugal je tako druga zemlja eurozone, nakon Irske, koja izlazi iz programa spašavanja, nakon što je 2011. godine u jeku dužničke krize u eurozoni bio prisiljen zatražiti paket međunarodne pomoći od EU i MMF-a zbog recesije i golemih dugova. Prinosi na 10-godišnje obveznice Portugala trenutačno se kreću oko 3,65 posto, nedaleko najnižih razina u osam godina, dok su se na vrhuncu dužničke krize 2012. godine kretali blizu 17 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close