Popis zemalja s najvišim minimalnim satnicama

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2015. u 17:21
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

”Imaju visoku minimalnu plaću. A zanimljivo je da imaju i niske poreze na primanja”, rekao je Herwig Immervoll, autor ovog izviješća.

Radnici slabo plaćenih poslova najbolje su plaćeni u Australiji. Ova zemlja ima najviše minimalne plaće (gledano po satu rada) u razvijenom svijetu sudeći po podacima Organizacije za ekonomsku suradnji i razvoj (OECD), objavio je N1.

Izviješće je rangiralo 27 zemalja koje imaju zakonom regulirane minimalne plaće. Radnici u Australiji, stariji od 21 godine, zarađuju 15.95 australskih dolara po satu, a nakon odbijanja poreza i ostalih nameta ostaje im, oko 60 kuna.

''Imaju visoku minimalnu plaću. A zanimljivo je da imaju i niske poreze na primanja'', rekao je Herwig Immervoll, autor ovog izviješća. ''Australci su prepoznali koliko je važno podupirati ljude s niskim primanjima, pa su im smanjili poreze'', dodaje.

Druge zemlje imaju višu minimalnu satnicu od Australije, ali imaju i više poreze što radnike na kraju ostavlja s manje novca u džepu.

SAD se nalazi na 11 mjestu liste s minimalnom federalnom satnicom od 7.25 dolara. Kada se oduzmu porezi radniku ostaje oko 42 kune.

Izviješće je pokazalo da jedan Australac koji radi za minimalac i ima dvoje djece može raditi samo 6 sati tjedno da bi bio iznad granice siromaštva jer bi u tom slučaju primao i državne dodatke, piše CNN.

Evo top pet zemalja koje imaju najbolje plaćenu minimalnu satnicu.

1. Australija – 9.54 dolara

2. Luksemburg – 9.24 dolara

3. Belgija – 8.57 dolara

4. Irska – 8.46 dolara

5. Francuska – 8.24 dolara

Komentirajte prvi

New Report

Close