Veliko ulaganje: Počinje gradnja vrijedna 150 milijuna eura, ali postoji jedan poseban problem

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2019. u 09:25
HE Mokrice smještena je vrlo blizu granice s Hrvatskom

Predviđa se održivo uređenje koje će sačuvati riječni ekosustav u Krki i sliv rijeke Krke, navode iz slovenske kompanije Hidroelektrane na donjoj Savi.

Najveće slovensko ulaganje u energetiku ove godine bit će početak gradnje hidroelektrarne Mokrice. U kompaniji Hidroelektrane na donjoj Savi, dijelu GEN-a, intenzivno pripremaju dokumentaciju i dobivaju suglasnost za izgradnju te hidroelektrane, javljaju Finance.

HE Mokrice će biti posljednja u lancu od šest hidroelektrana na donjoj Savi, planirane snage 28,05 megavata. Riječ je o protočnom tipu hidroelektrane s tri cjevasta agregata i prosječnom procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 128 gigavatsati električne energije. Predviđena je potpuna automatizacija pogona i bespilotne operacije te daljinsko upravljanje iz kontrolnog centra.

Posebna briga o okolišu
Iz kompanije Hidroelektrane na donjoj Savi kažu da se područje utjecaja hidroelektrane Mokrice, vrijedne oko 150 milijuna eura, kreće od ušća Krke u Savu do granice s Hrvatskom.  "U tom dijelu poduzet će se mjere kako bi se osiguralo optimalno korištenje električne energije, a istodobno neće ni na koji način pogoršati trenutno stanje prirode. Poseban problem na ovom dijelu je ušće Krke u Savu zbog svojih prirodnih obilježja. Stoga se ovom dijelu posvećuje posebna pozornost.

Predviđa se održivo uređenje ušća koje će sačuvati riječni ekosustav u Krki i sliv rijeke Krke", navode iz kompanije.   Napomene o posebnoj pozornosti u zaštiti prirode prilikom gradnje hidroelektrane vjerojatno su dijelom posljedica protivljenja Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, te međunarodnih organizacije Riverwatch i Euronatur prije nekoliko godina. 

Zaštitnici prirode su tvrdili da je tijekom postupka procjene utjecaja na okoliš došlo do teških povreda europskog i međunarodnog zakonodavstva na području zaštite okoliša što će na kraju dovesti do trajnog gubitka više zaštićenih vrsta flore i faune u Sloveniji, dok će se u Hrvatskoj učinci izgradnje hidroelektrane osjetiti i u gradu Zagrebu koji bi mogao imati problema s opskrbom pitkom vodom. Tražili su i rekaciju hrvatske Vlade. 

Mogućnosti za poljoprivredu
Međutim, projekt je neometano nastavljen, jer su s druge strane značajne prednosti, osim struje, koje će nova HE donijeti tom dijelu Slovenije.  Ivan Molan, gradonačelnik Brežica tvrdi da izgradnja HE Mokrice donosi nove prilike za poljoprivredu jer će omogućiti dodatne mogućnosti navodnjavanja. Također, navodi da će građani dobiti infrastrukturu koju općina sama ne bi mogla izgraditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close