Počela otpuštanja zbog neradne nedjelje, stanovnici u kupovinu odlaze u druge gradove

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2020. u 08:13
Podgorica, Foto: Getty Images

Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir je specifičnost trgovačkih centara.

Iz kompanije Delta City koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici priopćili su Vijestima da su njihovi zakupci za tri mjeseca, koliko se u Crnoj Gori primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedjelja i državni praznici postali neradni dani, zabilježili pad prometa od 18 posto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa odnosi na prodaju odjeće i obuće i nije zabilježen u supermarketima. "Taj broj će se povećavati u skladu s procesom optimizacije radnih mjesta, koja je još uvijek traje.

Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir je specifičnost trgovačkih centara, koji su više dio turističe ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice", navodi se u priopćenju.  Primijetan je trend odlazaka građana nedjeljom u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje trgovine, posebno modne maloprodaje, normalno rade.

"U svim državama regije i većini europskih zemalje trgovački centri su izuzeti iz primjene ovakvog zakona, zbog značaja kojeg imaju u ekonomskom i socijalnom sustavu", navedeno je iz Delta Cityja.

Upravo su kompanije koje upravljaju trgovačkim centrima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocjenu ustavnosti novog zakona. 

Komentari (40)
Pogledajte sve

Bitno je da se STRANI trgovački lanci bore da nedjelja bude radna kao oni se brinu za Hrvatsku ekonomiju. Na 1.mjestu Školnik koji je među najlošijim poslodavcima, i on vodi brigu na našu “dobrobit”. Njih plaćaju stranci i prihode iznose iz Hrvatske toliko o njihovoj dobroti. Našoj ekonomiji se ništa neće dogoditi jer prometi će se preliti na dan prije i dan poslje nedjelje, vidjeli smo i doživjeli to već 2008.godine.
Stvar je u izrabljivanju gotovo 190 000 tisuća trgovaca i uskraćivanju zajedničkog druženja obitelji, uskraćivanje jedinog dana u tjednu kad su napokon svi za stolom.
Hajka na malog čovjeka od strane stranih lanac traje, sad čekamo ministra i vladu da kažu u ovoj izbornoj godini gdje su i koji je njihov potez. Pazite, krivi korak može narod kazniti.

Slijediti uređene sustave i ukinuti rad nedjeljom. Trgovcima prihod neće pasti i nema straha od otpuštanja. Djelatnici će biti zadovoljniji i neće imati potrebu napuštati trgovačku branšu.

Da….možda će nedjeljom građani i otići u druge gradove…ili druge države u trgovine..ali,
koje ? Bosnu i HERCEGOVINU? ..Jer, ovdje gdje smo mi -nemamo kamo ići..
U MAĐARSKOJ trgovine – ne rade
u Sloveniji trgovine – ne rade
u Austriji trgovine – ne rade
i ITALIJI —ne rade sigurno…
Znači…. to što će raditi pekare – je o.k.
U turističkim gradovima kad traje sezona , neka rade svi..to se onda ima iz čega platiti..
i Mislite da u Austriji rade dućani nedjeljom u Obertauernu .. elitnom skijaškom centru
..NE! Kupite si što trebate prije…

Ako ćete i ići negdje u nedjelju u trgovinu …uzet ćete djecu sa sobom..jer ne radi vrtić niti škola.
A u automobilu će biti i majka..to je smisao slobodnih nedjelja. OBITELJ NA OKUPU.

Pa- probajte !!! Uvijek se odluka može ,promijeniti.

čak i oni koji rade u trgovinama nedjeljom nisu svi protiv rada nedeljom nego protiv toga da ne budu adekvatno za to plaćeni..uostalom neki žele raditi nedjeljom jer nemaju obitelj ili imaju kredite za vraćati i oni sigurno nisu protiv nego žele veću plaću taj dan. zanima me što bi rekli oni koji sad navijaju za zabranu rada nedeljom da se to usvoji pa da poslodavci otpuste cca 15% radnika jer im više neće trebati toliko radnika jer bi bio jedan radni dan manje?

New Report

Close