Novartis mitom izvukao četiri milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 14. veljača 2018. u 13:44
U korupcijskoj aferi dva bivša premijera i čak osam ministara/Reuters

Protukorupcijski ured tvrdi da je švicarski farmaceut od 2006. do 2015. u zamjenu za mito grčkim bolnicama prodavao skuplje lijekove.

Najveći korupcijski skandal otkako je prije dva stoljeća osnovana moderna grčka država zatresao je tu balkansku članicu Europske unije.

U središtu skandala našla se švicarska farmaceutska kompanija Novartis koja je prema izvješću protukorupcijskog ureda od 2006. do 2015. podmićivala dva bivša premijera, guvernera središnje banke, osam ministara – od kojih je jedan, Dimitris Avramopoulos, danas povjerenik za migracije u Europskoj komisiji – te više od tisuću liječnika. 

Šokirana javnost
Izvješće o korupciji u javnom zdravstvenom sustavu sastavljeno je u suradnji s američkim istražiteljima nakon četveromjesečne istrage, prenose agencije. Izvješće je šokiralo grčku javnost nakon što su isplivala najzvučnija imena. Tako je navodno Antonis Samaras – predsjednik vlade od 2012. do 2015. – od Novartisa dobivao torbe pune novca, a "brk je omastio" i Panagiotis Pikrammenos, šef tehničke vlade tijekom 2012. godine.

Janis Stournaras, sadašnji šef središnje banke, dobivao je novac između 2012. i 2014. kada je bio ministar financija. On pak uzvraća kako nikada nije donio odluku vezano za Novartis, već je donosio "teške odluke smanjenja proračunske potrošnje na lijekove". Dimitris Avramopoulos osumnjičen je da je u zamjenu za mito odobrio kupnju 16 milijuna doza cjepiva protiv gripe dok je bio ministar zdravstva između 2006. i 2009. godine.

 

Avramopoulos

Optužbe iz izvješća o odobravanju kupnje 16 milijuna doza cjepiva protiv gripe zbog mita su gadljive i fabricirane od strane bolesna uma.

Zamjenik ministra zdravstva Pavlos Polakis tvrdi da je Novartis podijelio političkoj eliti i liječnicima preko 50 milijuna eura mita. U zamjenu je dobio povlašteni pristup grčkim bolnicama kojima je prodavao lijekove po višim cijenama od uobičajenih, tvrde istražitelji. Time je grčki zdravstveni sustav tijekom devet godina oštećen za četiri milijarde eura. Zbog skandala premijer Aleksis Cipras pozvao je parlament na provođenje istrage.

"Iskoristit ćemo sve ovlasti koje nam pruža nacionalno zakonodavstvo i međunarodna regulativa kako bi vratili novac ukraden od grčkog naroda, sve do zadnjeg eura", izjavio je Cipras za parlamentarnom govornicom. "Učinit ćemo sve što možemo da otkrijemo istinu", dodao je lider lijeve Syrize. Glasovanje o formiranju istražnog povjerenstva očekuje se krajem mjeseca. Izvješće se temelji na iskazima tri svjedoka čiji identitet nije otkriven i trenutno se nalaze u programu zaštite svjedoka.

Dimitris Avramopoulos zatražio je otkrivanje njihova identiteta, a optužbe je ocijenio "gadljivima" i fabriciranima od strane "bolesna uma". Antonis Samaras izvješće je nazvao "najsmješnijom teorijom zavjere u povijesti" te je najavio tužbu protiv premijera Ciprasa zbog klevete. Evangelos Venizelos, nekadašnji Samarasov zamjenik i ministar financija koji se također spominje u izvješću ocijenio ga je "jeftinom političkom diverzijom". Panagiotis Pikrammenos izjavio je kako nikada nije upoznao nikoga iz Novartisa.

Kazna u Koreji
Dok se grčki političari "peru" od optužbi, Novartis je u ponedjeljak objavio priopćenje u kojem stoji kako u potpunosti surađuje s grčkim i američkim istražiteljima. "Također provodimo internu istragu. Ako je bilo nepravilnosti, poduzet ćemo brzu i odlučnu akciju i učiniti sve što možemo da spriječimo takve nepravilnosti u budućnosti", stoji u priopćenju. S ovakvim optužbama Novartis već ima iskustva kroz istrage u posljednje tri godine u Turskoj, Južnoj Koreji, Kini i SAD-u. Korejske vlasti lani su kaznile kompaniju s 48 milijuna dolara zbog nuđenja mita liječnicima. Međutim, grčki pravnici smatraju kako optužbe iz izvješća teško mogu biti prihvaćene na sudu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

E, za brižne Grke se zna, ali naši maheri su puno sposobniji i takve “sitnice” ne izlaze na sunce…

New Report

Close