Nova odgoda gradnje prvog Bauhaus centra u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2017. u 21:59
U prodajnom centru posao za 150 osoba/Goran Kovačić/PIXSELL

Prodajni centar pričekat će radove na novoj cesti u sarajevskom naselju, a za završetak objekta potrebno je 12 mjeseci.

Gradnja prodajnog centra Bauhaus u Sarajevu kasni, iako je ranije najavljeno da će radovi početi početkom ove godine, to se nije dogodilo, javlja Indikator.ba.

Prema riječima Predraga Radovanovića, pravnog zastupnika kompanije Bauhaus, gradnja je odgođena zbog izmjene regulacijskog plana Alipašin Most V koji podrazumijeva gradnju ceste, što zahtijeva pomicanje mjesta gradnje objekta.  Ali, iz Općine Novi Grad Sarajevo tvrde drugačije. Oni kažu da izrada regulacijskog plana nije smetnja za izgradnju Bauhausa. "Izrada regulacijskog plana nije smetnja za izgradnju objekta budući da su iz zabrane građenja izuzeti investitori koji već imaju izdano važeće odobrenje za građenje, što je slučaj s investitorom BHS Nekretnine – Bauhaus.

Također, izgradnja budućeg poslovnog objekta Bauhaus nije uvjetovana izgradnjom prometnice, investitor priključak svom objektu ostvaruje s ulice Džemala Bijedića. Na prijedlog Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo investitor je prihvatio za njih povoljnije dodatno prometno rješenje, kojim je iza budućeg objekta Bauhausa prometnica planirana sa sjeverne strane", kažu iz Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo. Predrag Radovanović je rekao portalu Klix.ba da je od početka gradnje potrebno 12 mjeseci da bi objekt bio gotov.

"Svi Bauhausovi objekti su jednoobrazni. U njima nema podzemnih garaža, nego su garaže na razini objekta i nema katova. Nema puno kopanja, to je objekt visok gotovo 11 metara i ne treba puno vremena da se sve završi", zaključio je Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus. Veličina parcele na kojoj treba biti građen prvi BiH Bauhaus je 50.000 četvornih metara, a objekt kroz koji će se moći kretati vozilom bit će izgrađen na 17.000 kvadrata. Preostalo zemljište je rezervirano za parkiralište i vrtni dio. Izgradnja Bauhausovog centra trebala je početi na proljeće 2015. godine. Vrijednost investicije je 47 milijuna maraka (188 mil. kuna), a u centru će biti zaposleno 150 osoba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close