“Uzeli” Alibabi milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2016. u 12:51
Osnivač Alibabe Jack Ma/REUTERS

Kineski trgovac kupio internetskog trgovca Lazada čime se širi u jugoistočnoj Aziji.

Kineski internetski trgovac Alibaba objavio je u utorak da je za milijardu dolara kupio većinski udjel u internetskom trgovcu Lazada. Radi se o kompaniji koju je 2012. osnovala njemačka startup tvrtka Rocket Internet.

Lazada je posebno prisutna u jugoistočnoj Aziji – Singapuru, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji i Filipinima – a na toj se platformi može kupiti odjeća, potrošačka elektronika, knjige i kućanske potrepštine. Sporazumom je predviđeno da Alibaba za milijardu dolara otkupi dionice od postojećih dioničara te da uloži dodatnih 500 milijuna dolara u dokapitalizaciju tvrtke kroz izdanje novih dionica. Svoj dio kolača u toj je priči dobio i britanski lanac supermarketa Tesco.

U odvojenom priopćenju Tesco je objavio da je prodao približno polovicu svog udjela u Lazadi. Konkretno, radi se o 8,6 posto, a britanski trgovac za taj je udjel dobio 129 milijuna dolara. Tesco će zadržati 8,3 posto udjela. Inače, ta je kompanija u Lazadu uložila u prosincu 2013. godine. Alibabin predsjednik Michael Evans izjavio je kako s investicijom u Lazadu kineski trgovac dobiva pristup platformi s velikim i rastućim brojem korisnika izvan Kine te s dokazanim menadžmentom. Alibaba u posljednje vrijeme ulaže značajna sredstva u širenje u inozemstvu. Tako su uložili u japanski Mei.com, povećali udjel u singapurskoj pošti te uložili u indijski Snapdeal.

Komentirajte prvi

New Report

Close