Jedina država u Europi gdje nekretnine i dalje gube na cijeni

Autor: Tomislav Pili , 12. siječanj 2018. u 13:42
Cijene stanova i kuća u trećem kvartalu 2017. oslabile 0,5 posto/Thinkstock

Loša situacija rezultat je skromnog kreditiranja te skoka broja nekretnina prodanih na dražbama.

Nekretninsko tržište u Italiji i dalje ne pokazuje znakove oporavka, preplavljeno stanovima i kućama dužnika koji nisu uspjeli otplaćivati stambene kredite bankama.

Statistički podaci Istata objavljeni u srijedu pokazali su da je u trećem tromjesečju prošle godine zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina. 

Produbljen pad
Na kvartalnoj razini cijene su manje 0,5 posto dok na godišnjoj razini pad iznosi 0,8 posto. Time je produbljen pad cijena koji je tamošnji nekretninski i građevinski sektor praktički bacio na koljena. Naime, realne cijene stanova i kuća u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 posto niže nego prije 10 godina. Štoviše, Italija je jedina članica Europske unije u kojoj su cijene nekretnina oslabile u drugom tromjesečju prošle godine, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Za usporedbu, dvije trećine članica EU-a zabilježilo je rast cijena viši od pet posto. Loša situacija na nekretninskom tržištu izravno se odražava na percepciju ekonomskog stanja među građanima. Naime, 72 posto kućanstava živi u nekretnini koja je u njihovom vlasništvu, pa ne čudi podatak što 80 posto Talijana smatra kako je ekonomska situacija u zemlji loša, otkrivaju podaci Eurobarometra.

Tamošnji analitičari ocjenjuju kako je tržište u konstatnom padu jer se vrti u začaranom krugu loših bankovnih kredita. Loši krediti poduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udjel od svih ostalih sektora. Udjel im je 42 posto u odnosu na 29 posto u 2011. godini. Osim toga, prodaja loših "nekretninskih kredita" poduzeća ide mnogo sporije nego ostalih.   

Točka na i
Razlog je u tome što su banke sklonije prodaji nenaplativih korporativnih kredita gdje je novac uložen u proizvodnju nego u nekretnine, ističe za Financial Times Massimo Masimilla, izvršni direktor tvrtke za upravljanje imovinom Algebris Italy. Rezultat je i dalje skromno stambeno kreditiranje. "Točka na i" je velika količina nekretnina koje su banke oduzele dužnicima, a sada ih prodaju na dražbama i tako dodatno "ruše cijenu" na tržištu.

U posljednje dvije godine broj nekretnina prodanih na dražbama uvećan je za četvrtinu. Lijek za takvo stanje analitičari vide u povratku građevinskih investitora koji su danas gotovo nestali, a do prije 10 godina stajali su iza svake pete nekretninske transakcije. No, s obzirom da je u 2016. stopa stečaja građevinskih tvrtki bila dvostruko veća od stope stečaja ostalih sektora, povratak investitora još će pričekati.

Komentirajte prvi

New Report

Close