Najveći svjetski proizvođač aluminija je bezvrijedan, spasiti ga može samo Putin

Autor: Tomislav Oharek , 05. srpanj 2013. u 19:30
Oleg Deripaska/EPA

Vrijednost dionica koje u Norilsk Nickelu drži Rusal vrijede više od proizvođača aluminija, koje su od lipnja u strmoglavom padu.

Crnogorsko tužiteljstvo prikuplja dokaze o krađi struje iza koje stoji bivša, ruska Uprava Kombinata aluminija Podgorica (KAP). Teško se oteti dojmu kako se tim potezom zapravo želi ublažiti gorak okus nakon što je država otvorila stečaj nad tom tvrtkom, čime je aktivirana naplata 102 milijuna eura za koje je Podgorica jamčila CEAC-u ruskog tajkuna Olega Deripaske. Iako se njega i njegov menadžment u Crnoj Gori najviše krivi za propast nekadašnjeg industrijskog diva, Deripasku more mnogo ozbiljnije brige. Naime, Rusal, ruski monopolist u proizvodnji Aluminija kojem je on na čelu, efektivno ne vrijedi ništa!

Naime, dionice kompanije na Honkonškoj burzi pale su ispod četiri dolara čime je tržišna vrijednost Rusala postala manja od vrijednosti 28 posto udjela kojeg drži u najvećoj ruskoj rudarskoj kompaniji Norilsk Nickel. To ukazuje kako je nekoć vrlo unosno globalno poslovanje s aluminijem postalo neprofitabilno, a na životu ga zapravo održava isplata dividendi Nolisk Nickela. Trend pada Rusalovih dionica nastavlja se pa je jučer ona vrijedila samo 3,01 honkonških dolara. Probleme u kompaniji razotkrio je izvještaj objavljen nakon godišnje skupštine dioničara koji je pokazao kako kompanija pokušava svoje sve manje rezerve novca iskoristiti za podizanje vrijednosti dionice. Ruski Otkritie Capital je pak odmah dramatično upozorio ulagače da prodaju dionice Rusala. Naime, Uprava je predložila da kompanija izda novu emisiju dionica te da istodobno otkupi postojeće.

Problem je tim veći jer ni kreditori Rusala ne vide postojani rast prihoda koji bi osigurao uredno servisiranje duga od 10,4 milijarde dolara. Naime Citigroup, koji je jedan kreditora Rusala, još je u travnju upozorio kako je ciljana vrijednost dionice Rusala 1,8 dolara, čime bi njezina tržišna vrijednost pala na oko 3,5 milijardi dolara. To je pak gubitak pet šestina vrijednosti tržišne kapitalizacije kojima su po naredbi Vladimira Putina državne ruske banke morale pratiti IPO Rusala u siječnju 2010. godine. Banke time zapravo žele poručiti kako je Rusal zapravo već sada bezvrijedan. U biti jedino što trenutno vrijedi u njegovu portfelju su dionice Norilsk Nickela, a ako se ostvare prognoze Citigroupa one će vrijediti dvostruko više od najvećeg svjetskog proizvođača aluminija. Kako analitičari do 2015. godine ne očekuje veći rast cijene aluminija čini se kako Rusal trenutno mogu spasiti jedino izdašne dividende i Norilsk Nickela.

Pitanje je dana kada će se u rješavanje Rusalovih problema morati uplesti i Kremlj, kao što je to učinio i 2008. godine, iako stručnjaci procjenjuju kako je ona sada u mnogo goroj poziciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close