Najbogatiji Slovenci tvrtke registrirali u inozemstvu

Slovenski poduzetnici otišli su u druge zemlje najviše zbog povoljnijeg poreznog okruženja, ali i dugoročne sigurnosti/FOTOLIA Slovenski poduzetnici otišli su u druge zemlje najviše zbog povoljnijeg poreznog okruženja, ali i dugoročne sigurnosti/FOTOLIA

Damijan Merlak i Nejc Kodrič, na šestom i osmom mjestu popisa milijunaša, vlasnici burze kriptovaluta Bitstream, rade iz Luksemburga.

Među deset najbogatijih slovenskih poduzetnika s popisa magazina Manager, devet je svoje kompanije registriralo u inozemstvu, uglavnom zbog povoljnijeg poreznog okruženja, navodi portal Siol.net. 

Tako su prvi na popisu najbogatijih Slovenaca, Iza i Samo Login, imovinu stekli s kompanijom Outfit 7, osnovanom na Cipru. Kasnije, matično društvo osnovano je u Londonu, a tvrtku Izzas Establishment Loginovi su registrirali u Lihtenštajnu. Na trećem mjestu je Marko Pistotnik, koji je prije prodaje Outfita 7 Kinezima sredinom ove godine, imao 18% vlasništva preko ciparske tvrtke Tarmea7. Na Cipru su i tvrtke obitelji Lah, na desetom mjestu popisa slovenskih bogataša.

 

90 posto

udjela u tvrtki Interblock ima Joc Pečečnik, četvrti najbogatiji

Jasni uvjeti poslovanja
Holding Studio Moderna Sandija Češka, drugog najbogatijeg Slovenca, sjedište ima u Nizozemskoj. "Holding je složena struktura u kojoj ima desetak tvrtki, a glavni razlog osnivanja u Nizozemskoj jest da tamo postoji pravna država i da su uvjeti poslovanja potpuno jasni i transparentni. Iako Slovenija ima infrastrukturu i prave ljude, pravna držva ne funkcionira", objašnjava Češko.

U Nizozemskoj je i Joc Pečečnik, 90-postotni vlasnik Interblock grupe, četvrti najbogatiji Slovenac, a njegov holding je registriran u Amsterdamu. Razvoj i proizvodnja uglavnom su u Sloveniji, a operativne tvrtke, među ostalim, ima u Kanadi, SAD-u i Macau. "U našim krajevima može se dogoditi da netko u budućnosti pokrene nacionalizaciju, kao što se to dogodilo u slučaju Agrokor u Hrvatskoj", objašnjava Pečečnik razloge poslovanja u Nizozemskoj. Peti s Managerove liste, bračni par Tatjana i Albin Doberšek, svoju su tvrtku Engineering Dobersek registrirali prije 34 godine u Njemačkoj, u Mönchengladbachu.

Akrapovič ostao u domovini
Vlasnici burze kriptovaluta Bitstream Damijan Merlak i Nejc Kodrič (šesto i osmo mjesto), registrirali su tvrtku u Luksemburgu. Kako je Kodrič objasnio, odlučili su se za inozemstvo jer su znakovi dobivanja dozvole za poslovanje bili jasniji u Luksemburgu. Također su dobili nekoliko smjernica o tome kako dobiti licenciju. Odjel za razvoj i dio operativnog djelovanja nalazi se u Sloveniji, a ostatak u Luksemburgu.

Kompaniju Efaflex je Gabriel Rejc, deveti na popisu slovenskih milijunaša, još 1974. osnovao s dva njemačka partnera, a sjedište joj je u Njemačkoj, dok tvrtke kćeri ima u Sloveniji, Češkoj i Poljskoj. Tako je samo kompanije Akrapovič Igora Akrapoviča, sedmog najbogatijeg Slovenca, ostala registrirana u domovini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve