Na pomolu trgovinski rat između SAD-a i EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2019. u 09:49
Foto: Reuters

SAD predlaže carine na niz proizvoda EU-a zbog subvencija Airbusu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) u ponedjeljak je predložio preliminarni popis proizvoda Europske unije (EU), u rasponu od komercijalnih zrakoplova i dijelova do mliječnih proizvoda i vina, na koje će se uvesti dodatne carine, što, kako navode, predstavlja protumjere zbog europskih subvencija Airbusu.

USTR navodi u priopćenju kako je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) više puta utvrdila da su subvencije EU-a za Airbus izazvale negativne učinke po SAD. USTR pritom procjenjuje da šteta od subvencija doseže 11 milijardi dolara u trgovini svake godine, no konačni iznos je predmet arbitraže u WTO-u, čiji se rezultati očekuju ovog ljeta.

EU i SAD dulje od desetljeća spore se međusobnim tužbama pred WTO-em za nezakonitu pomoć zrakoplovnim divovima, Airbusu i Boeingu. Kako piše Reuters, obje strane plaćaju milijarde dolara subvencija kako bi ostvarile prednost u globalnoj proizvodnji zrakoplova.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer izjavio je da je njihov krajnji cilj postići dogovor s EU o okončanju svih nedosljednih subvencija za velike proizvođače civilnih zrakoplova.

"Kada EU prekine te štetne subvencije, dodatne naknade SAD-a koje se nameću kao odgovor mogu biti ukinute", rekao je Lighthizer.

WTO je prošle godine priopćio kako će procijeniti zahtjev SAD-a za uvođenjem milijardi dolara "teških" sankcija na europske proizvode, a kao odgovor na presudu da je EU izdvojila nedopuštene subvencije za zrakoplovnog diva.

Sjedinjene Države procijenile su vrijednost tih subvencija na 11,2 milijarde dolara u trgovini, dok EU osporava te procjene.

USTR je kazao da će objaviti konačni popis proizvoda nakon što WTO-a procijeni njihov zahtjev, pri čemu se rezultati očekuju ovog ljeta, navodi se u priopćenju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo je nekima dopušteno subvencionirati vlastitu industriju, kako prikladno 🙂

New Report

Close