Mađarska bi mogla revidirati bankovni porez ali neće ga ukinuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2014. u 16:09
Thinkstock

Mađarska vlada ne isključuje mogućnost revizije bankovnog poreza jer bi nove mjere vezane uz devizne kredite mogle biti velik teret bankama, ali ga ne misli ukidati, kazao je ministar gospodarstva Mihaly Varga.

Mađarska vlada ne isključuje mogućnost revizije bankovnog poreza jer bi nove mjere vezane uz devizne kredite mogle biti velik teret bankama, ali ga ne misli ukidati, kazao je ministar gospodarstva Mihaly Varga.

Mađarski parlament u petak je usvojio novi zakon kojim su predviđene kompenzacije klijentima banaka zbog po njih nepovoljnih izmjena ugovora o deviznim kreditima. Te bi kompenzacije, prema procjenama središnje banke, mogle stajati komercijalne banke i do četiri milijarde dolara.

Od planiranih mjera vlada se sprema najesen uvesti konverziju svih preostalih deviznih hipotekarnih kredita u mađarske forinte, što će banke vjerojatno stajati još i više.

Zauzvrat bi se vlada po Varginim riječima mogla ponovo pozabaviti bankovnim porezom, koji je, podsjeća Reuters, među najvišima u Europskoj uniji i predstavlja kamen smutnje u odnosima Budimpešte i njezinih međunarodnih partnera.

"Ne isključujem mogućnost revizije odnosno opetovanog razmatranja bankovnog poreza budući da će banke podnijeti velike troškove radi kompenzacije klijenata, no sada nije trenutak za to", kazao je Varga u intervjuu.

Iz EU-a su poručili da bi Budimpešta trebala postupno ukidati sektoralne poreze jer štete tržišnom natjecanju.

Varga je kazao da vlada vjerojatno neće uvažiti te sugestije.

"Taj porez važan je dio (procesa) stabilizacije mađarskog gospodarstva, uspostavljanja nove preraspodjele tereta troškova. Mislim da ne bismo trebali prihvatiti stajališta Bruxellesa o tome pitanju", poručio je.

Ponovio je da će banke morati do rujna isplatiti nadoknade za jednokratne izmjene ugovora o kreditima, nakon čega će vlada do studenog privoditi posao oko konverzije deviznih kredita. To će omogućiti stvarnu konverziju zajmova do prosinca, kao što je preko vikenda obećao viši dužnosnik u vladajućoj stranci.

Komentirajte prvi

New Report

Close