Krka tužila EK u sporu vrijednom 10 milijuna eura

Jože Colarič, predsjednik uprave Krke, očekuje pobjedu na sudu Davor ViŠnjiĆ/PIXSELL Jože Colarič, predsjednik uprave Krke, očekuje pobjedu na sudu Davor ViŠnjiĆ/PIXSELL

Komisija je kaznila farmaceutsku kompaniju 2014. zbog iskorištavanja tržišnog položaja.

Jože Colarič, predsjednik uprave slovenske farmaceutske kompanije Krka iz Novog Mesta, prošlog se tjedna na glavnoj skupštini dioničara izjasnio kako u sporu koji Krka vodi s Europskom komisijom (EK), vrijednom 10 milijuna eura, očekuje pobjedu. U Krki su tako, bez drugih detalja o samom postupku sigurni u pobjedu na prvom ili drugom stupnju pri Sudu pravde Europske unije, s time da su 2014. godine EK već tužili Europskom sudu u Luksemburgu.

Naime, prije 10 godina, EK je u Krki i u drugim većim farmaceutima poput Teve provela inspekcijski nadzor zbog sumnje na restriktivne poslovne prakse i iskorištavanje položaja na tržištu, podsjećaju Finance. Potom je EK 2014. godine francuskoj farmaceutskoj tvrtki Servier i još petorici proizvođača generičkih lijekova, među njima i Krki, zbog sumnji da su blokirali ulazak jeftinijih lijekova na tržište nametnula ukupnu kaznu od 427,7 milijuna eura, od čega 10 milijuna Krki. EK smatra da su tvrtke radile na štetu javnih proračuna i pacijenata te suprotno zakonodavnom okviru EU, a ta je afera najpoznatija po lijeku za liječenje bolesti krvožilnog sustava Perindopril.

Servierova su patentna prava na ovaj lijek prestala još 2003. godine, no on ga je u suradnji s petoricom optuženih kompanija nastavio distribuirati u skupljoj varijanti, dok cijena generičkog Perindoprila može biti i do 90 posto niža, stoji na stranicama EK-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!