Kreće RTS – slovenski TV program s azijskim sadržajem

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2017. u 22:00
Razmišlja se i o programu za Kineze diljem Europe

Nove vlasnike predvodi Kinez Yinshen Chen, povezan s kompanijom Sheng Yi Investments s Britanskih Djevičanskih otoka.

Već u listopadu u Mariboru će ponovno zaživjeti RTS televizija. Nakon što su je azijski ulagači na čelu  kineskim poduzetnikom Yinshen Chenom kupili od TV3, odnosno Sebastjana Vežnavera za 1,1 milijun eura, jasno je da je riječ o prvom projektu koji će se financirati iz tri milijuna eura, preostalih za projekte u regiji od kineskog preuzimanja Aerodroma Maribor.

Prema pisanju mariborskog lista Večer, Yinshen Chen je vlasnik projekta RIM, preko Sheng Yi Investmentsa sa sjedištem u poreznoj oazi na Britanskim Djevičanskim otocima, ključnim za razumijevanje poslovnih poduhvata s azijskom kapitalom. U Maribor ih je doveo tim gradonačelnika Andreja Fištravca. Večer tvrdi da nije tajna kako gradonačelnikov krug već neko vrijeme nastoji dominirati medijima, te da će biti zanimljivo pratiti koliko će program novog RTS-a biti naklonjen gradskoj vlasti, tim prije što su u projekt uključena dva gradonačelnikova čovjeka, Boris Bobek i Darko Berlič.  

 

1,1 milijun

eura platili su azijski ulagači za mariborski RTS

Kineski filmovi i serije
U kolovozu RTS Media osnovala je tvrtku RTS 24, a prošlog tjedna počela je potraga za osobljem koje će proizvoditi televizijski program.  Direktor nove televizijske kuće je Kinez Hongbing Zhou. U ime RTS-a 24 Martin Vrečko, financijski direktor, objašnjava kako još nisu u mogućnosti predstaviti detaljne planove i programsku shemu, ali namjeravaju proizvoditi nacionalni televizijski program s azijskim sadržajem.

"Naši vlasnici dolaze iz Azije, gdje živi 60 posto svjetskog stanovništva koje stvara više od trećine globalnog BDP-a, koje u informativnim emisijama slovenskih medija nije odgovarajuće zastupljeno. Program RTS-a će im posvetiti dužnu pozornost", kaže Vrečko, dodajući da će gledateljima ponuditi filmove i serije azijskih produkcija, uglavnom kineske. Također razmišljaju o program s kineskim sadržajem koji bi bio pripremljen za Kineze diljem Europe. Prema nekim podacima, u Europskoj uniji ima osam do devet milijuna stanovnika iz te države. 

Više mariborskih vijesti
Serije, filmove i dokumentarne emisije kupit će na tržištu, a prema zakonu o medijima dio emitiranja mora biti popunjen vlastitom produkcijom.  "Nećemo se natjecati s TV Dnevnikom i 24 sata, a događaji u našem dijelu Slovenije dobit će veću pozornost. Cilj je da RTS bude nacionalni program koji će se gledati u Primorskoj, Gorenjskoj, Prekmurju", kaže Vrečko.

Komentirajte prvi

New Report

Close