Kraljevsko vjenčanje donosi Britaniji 500 milijuna funti

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2018. u 14:24
Princ Harry i Meghan Markle/PXL

Vjenčanje princa Harryja i američke glumice, zakazano za svibanj, moglo bi privući oko 350.000 turista.

Vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle moglo bi britanskoj ekonomiji donijeti 500 milijuna funti od stranih i domaćih turista koji će doći popratiti svadbeno slavlje, procjenjuje britanski državni ured  za statistiku.

Princ Harry, unuk kraljice Elizabete Druge i peti u nizu nasljednika britanskog prijestola, vjenčat će se 19. maja u svibnja u dvorcu Windsor, kraljevskoj palači. Prema službenoj statistici, vjenčanje Harryjevog starijeg brata, princa Williama i  njegove supruge Kate u travnju 2011. dovelo je u Veliku Britaniju 350.000 turista više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Sličan rast predviđa se i za Harryjevo vjenčanje s.

Stručnjaci predviđaju da će oko 200 milijuna funti donijeti turizam, putovanja, hoteli. Dodatnih 150 milijuna funti potrošit će se  na zabavu i proslavu tog dana, kao i 50 milijuna na kupovinu majica, kapa i drugih suvenira. Dodatnu vrijednost od vjenčanja predstavljat će još oko 100 milijuna funti od besplatne promocije Britanije u svijetu. Poduzeća u Windsoru već se spremaju iskoristiti interes širom sveta za mladence – princa Harryja, jednog od najpopularnijih članova britanske kraljevske porodice, i Meghan Markle koja je javnosti poznata po glumačkoj ulozi u televizijskoj drami Parnica.

"To će biti veliki poticaj za ekonomiju, bit će sjajno vidjeti ovdje toliko ljudi za vjenčanje i zapravo biti domaćin samog vjenčanja", izjavio je Andrew Lee, menadžer hotela preko puta dvorca Windsor. Britanski turistički šefovi već predviđaju da će 2018. godine biti uspješna za ovu industriju, podržana padom vrijednosti funte od glasanja za izlazak zemlje iz Europske unije 2016. godine.  Slabija funta je privukla više stranih posjetitelja u zemlju i utjecala da mnogi Britanci odustanu od odmora u inozemstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close