Kineske tvrtke zavladat će gradnjom termoelektrana u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2014. u 09:46
Na poziv za gradnju termoelektrane Banovići javilo se najviše kineskih investitora

Elektroprivreda BiH će 26. lipnja prihvatiti konačnu ponudu kineske kompanije za gradnju Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Nakon više od dva mjeseca, koliko je bio otvoren javni poziv, konačno je dovršen popis kandidata za potencijalne strateške partnere koji će financirati i izgraditi termoelektranu Banovići u Bosni i Hercegovini. Okončanje cjelokupnog postupka i potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom za izgradnju i financiranje termoelektrane Banovići blok 1 snage 300 megavata, prema riječima direktora Rudnika Munevera Čergića, očekuje se sredinom sljedeće godine.

Trinaest ponuda
Od partnera se očekuje da osigura financiranje i izgradnju objekta termoelektrane Banovići koja će biti u potpunom vlasništvu tvrtke Rudnik mrkog ugljena Banovići, a rudnik će vraćati kredit pod uvjetima koji će biti određeni ugovorom sa strateškim partnerom. Koliko je značajan ovaj projekt govori i činjenica da je na adresu RMU Banovići prispjelo trinaest ponuda, uglavnom stranih investitora, posebno Kineza koji su ih poslali najviše.Među pristiglom dokumentacijom bilo je i prijava koje nisu zadovoljavale kriterije, ali koje će komisija dodatno razmatrati i utvrditi njihovu ispravnost. Sljedeći korak je pregled ispravnosti pristiglih ponuda u roku od 30 dana od dana otvaranja i slanje obavijesti kvalificiranim ponuđačima da sudjeluju u drugoj fazi. RMU Banovići, koji postoji od 1946. godine, preporod doživljava 2004. kada je održana prva Skupština dioničara na kojoj je donijeta odluka o organizacijskoj promjeni u dioničko društvo, pri čemu je država postala vlasnik 69,3% kapitala društva, a mali dioničari 30,7%.

 

300megavata

snage imat će nova termoele­ktrana u Banovićima

RMU Banovići danas proizvodi više od 1,5 milijuna tona separiranog ugljena i raspolaže najsuvremenijom tehnologijom. Od 2004. godine zaposleno je 1135 radnika, a trenutno rudnik ima 2798 djelatnika.Banovići, međutim, nisu jedini posao u BiH energetici u kojem sudjeluju kineske kompanije. Na dnevnom redu Skupštine Elektroprivrede BiH, koja je zakazana za 26. lipnja, naći će se i donošenje odluke o izboru ponuđača u postupku izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 snage 450 megavata u Termoelektrani Tuzla. Jedini ponuđač za partnerstvo u najvećoj energetskoj investiciji u BiH je China Gezhouba Group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute, koji je izabran nakon provedenih postupaka pretkvalifikacija i izbora kvalificiranih ponuđača, piše portal indikator.ba 

Odustajanje Japanaca
Za gradnju Bloka 7 TE Tuzla bila je zainteresirana i japanska kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan. Međutim, umjesto ponude, Japanci su dostavili samo izjavu u kojoj navode da zbog političke situacije u BiH, nisu u poziciji osigurati svoje sudjelovanje u financiranju i da nisu u mogućnosti dostaviti konačnu ponudu. Prema ranijim planovima, Elektroprivreda BiH će u projektu vrijednom 1,5 milijardi KM, sudjelovati s 25 posto kapitala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close