Kineske kompanije preko Srbije žele osvojiti tržište regije

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2014. u 14:16
CWE otvorio predstavništvo u Beogradu/Fotolia

CWE je među 225 najvećih svjetskih kompanija za projektiranje, a u Kini je među prvih pedeset po ugovorenim poslovima u inozemstvu.

Srbiju je "preplavio" novi val kineskih investitora, zainteresiranih uglavnom za veće industrijske, energetske i infrastrukturne projekte u regiji.

Na primjer, kompanija China International Water and Electric Corporation (CWE), koja je prošlog petka otvorila predstavništvo u Beogradu, zainteresirana je za sudjelovanje u projektima iz područja obnovljivih izvora energije i cestovne infrastrukture na području jugoistočne Europe, i naravno Srbije. Kineski veleposlanik u Srbiji Li Manchang rekao kako je kompanija donijela pravu odluku da osnuje predstavništvo u Beogradu jer je Srbija geografski i politički značajna zemlja na prostoru cijele jugoistočne Evrope. Kompanija CWE osnovana je 1953. godine, dosad je realizirala više od 800 međunarodnih ugovora u 70 zemalja, a riječ je o izgradnji brana, hidrocentrala, luka i ostalih objekata. 

Nema lokacija
CWE je među 225 najvećih svjetskih kompanija za projektiranje i dizajn, a u Kini je među prvih pedeset po ugovorenim poslovima u inozemstvu. CWE je na europsko tržište došao 2012. godine upravo preko naše regije, želeći graditi hidrocentralu Kozjak u Makedoniji, koja je završena 2004. Zasad u Srbiji nisu imali velikog uspjeha. Iako je u energetskom sektoru bilo nekoliko kontakta s predstavnicima srpske države u CWE kažu da još nema konkretnih dogovora. Na primjer, za vjetroparkove i hidroelektrane nisu mogli pronaći slobodnu i adekvatnu lokaciju. Ta kineska kompanija se prije nešto više od godinu dana pojavila i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za gradnju reverzibilne hidrocentrale Bistrica na Limu kod Nove Varoši, ali do suradnje nije došlo, piše portal eKapija.com.

 

10milijuna

eura potrebno je investirati u srpskog proizvođača autoguma Trayal

Male hidroelektrane
"Naša kompanija je napravila i studiju izvodljivosti za HE Bistrica, ali je sve zaustavljeno i sada pokušavamo opet aktivirati taj projekt", kaže Marko Samardžić, iz beogradske podružnice CWE-a, dodajući da je ta tvrtka u pregovorima s vladom Crne Gore o gradnji hidrocentrale na Morači. CWE se ranije zanimao i za gradnju dvije male hidroelektrane na Zapadnoj Moravi, a predstavnici te kompanije sastajali su se i s predstavnicima lokalne samouprave u Trsteniku u Srbiji, gdje je bilo govora o mogućnostima ulaganja u cestovnu i komunalnu infrastrukturu.

Gotovo istovremeno s otvaranjem predstavništva CWE-a, u Srbiji je boravila delegacija kineske kompanije Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation, koja je zainteresirana za ulaganje u gumarsku i kemijsku industriju. Kinezi su dobili popis srpskih kompanija koje bi ih mogle zanimati, poput Azotare, Župe i Trayala. Nebojša Đenadić, generalni direktor Tigra iz Pirota, rekao je da je sada pravi trenutak za strateško partnerstvo, jer je Tigar izašao iz gubitaka i već godinu i pol dana posluje stabilno. Za Trayal je Đenadić rekao da ima brendove i tržište u proizvodnji guma, ali da je potrebno ulaganje oko 10 milijuna eura za povratak na tržišta. 

Na popisu 500 najvećih

Od transporta do kemijskih proizvoda 

Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation dio je korporacije China National Chemical Equipment (CNCE) i radi na upravljanju projektima i sudjelovanjima na javnim nadmetanjima, a specijalizirana je za cargo transport, uvoz, izvoz, kao i opskrbu kemijskom opremom, elektromehaničkim uređajima, automatiziranom opremom i kemijskim proizvodima. CNCE se nalazi na popisu 500 najvećih svjetskih kompanija, a u svom sastavu ima šest manjih kompanija, 106 poduzeća i 24 instituta, te posluje na svim kontinentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close