Kina zaprijetila: SAD će morati platiti cijenu

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2019. u 11:22
Foto:Reuters

Kina je u srijedu upozorila Sjedinjene Države da će morati “platiti cijenu” zbog prijedloga zakona izglasanog u Zastupničkom domu kojim se poziva na sankcije Pekingu zbog zatvaranja muslimanske manjine Ujgura u logore.

"Mislite li da ćemo ostati ravnodušni budu li američke akcije štetile interesima Kine?", zapitala je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova. 

"Mislim da se svaka greška počinjena riječima ili djelom, mora platiti. Počinitelji će za to morati platiti cijenu", poručila je na redovitoj konferenciji za novinare.

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom je većinom u utorak prihvatio prijedlog zakona koji poziva na sankcioniranje visokih kineskih dužnosnika u pokrajini Xinjiang (sjeverozapad Kine).

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu optužuju Peking da je u toj pokrajini, koja je dugo vremena bila poprište krvavih atentata, zatočila do milijun muslimana, pripadnika naroda Ujgura, u logorima za politički preodgoj.

Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da je riječ "o centrima za profesionalnu izobrazbu", koji su uspostavljeni s ciljem da se lokalno stanovništvo zaposli i ne padne u iskušenje da odabere islamizam i terorizam. 

Na pitanje hoće li se takva inicijativa Zastupničkog doma odraziti na aktualne trgovinske pregovore koje vode Peking i Washington, glasnogovornica nije izravno odgovorila. 

Kinu su godinama potresali krvavi atentati, a vlasti tvrde da su za njih odgovorni ujgurski militanti, "separatisti" i "džihadisti", zbog čega su uvele drakonske mjere sigurnosti u pokrajini Xinjiang. 

Američki Zastupnički dom prihvatio prijedlog zakona o Ujgurima zahtijevajući sankcije za kineske dužnosnike

Američki je Zastupnički dom u utorak velikom većinom prihvatio prijedlog zakona koji traži od Trumpove administracije da pooštri svoju reakciju na mjere Kine protiv njezine muslimanske manjine zahtijevajući sankcije za visoke kineske dužnosnike i zabranu izvoza.

Ujgurski zakon iz 2019. je snažnija inačica prijedloga zakona koji je naljutio Peking kada ga je u rujnu usvojio Senat. On poziva predsjednika Donalda Trumpa da nametne sankcije po prvi put jednom članu kineskog moćnog politbiroa, dok nastoji postići dogovor s Pekingom kako bi prekinuo štetni trgovinski rat. 

Prijedlog zakona koji je usvojen u Zastupničkom domu s 407 prema 1 traži od američkog predsjednika da osudi zlostavljanje muslimana i poziva na zatvaranje masovnih logora za pritvaranje u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Poziva na sankcije protiv visokih kineskih dužnosnika koji su kako kaže odgovorni i posebno navodi ime tajnika Komustičke partije Xinjianga Chen Quanguoa koji je kao član politbiroa u skupini najviših dužnosnika.

Kina dosljedno niječe bilo kakvo zlostavljanje Ujgura i kaže kako logori osiguravaju stručnu obuku. Upozorila je kako će "razmjerno" uzvratiti ukoliko Chen bude predmet sankcija.

Prijedlog zakona Zastupničkog doma isto tako zabranjuje izvoz u Kinu proizvoda koji se mogu koristiti za praćenje pojedinaca uključujući tehnologiju za prepoznavanje lica i glasova.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda i aktivisti kažu kako je u logorima pritvoreno najmanje 1 milijun Ujgura i drugih pripadnika uglavnom muslimanskih manjinskih skupina.  

Revidirani prijedlog zakona još treba odobriti Senat prije nego bude poslan Trumpu. Bijela kuća tek treba reći hoće li Trump potpisati ili uložiti veto na prijedlog zakona koji sadrži odredbu koja dopušta da predsjednik odustane od sankcija ako ocijeni da je to u nacionalnom interesu.

Ovaj prijedlog zakona dolazi nekoliko dana nakon što je Trump razljuti Peking potpisavši u zakon kongresni prijedlog zakona kojim se podržavaju protuvladini prosvjedi u Hong Kongu.

Kina je reagirala na to u ponedjeljak rekavši kako američkim vojnim brodovima i zrakoplovima neće biti dopušten posjet Hong Kongu i objavila sankcije protiv nekoliko američkih nevladinih organizacija.

Analitičari kažu kako bi reakcija Kine na usvajanje prijedloga zakona o Ujgurima mogla biti jača mada neki sumnjaju da će ići tako daleko i usvojiti zabranu viza za nekoga poput državnog tajnika Mikea Pompea koji je kineski odnos prema Ujgurima nazvao "ljagom stoljeća" i kojega je Peking opetovano osuđivao.

Komentirajte prvi

New Report

Close