Kina uvodi zaštitnike liječnika od bijesnih pacijenata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2014. u 11:34
Foto: Thinkstock

Kineski glavni grad Peking uveo je novi pristup zaštiti liječnika od nasilja ljutitih pacijenata – volontere zaštitare.

Kineski glavni grad Peking uveo je novi pristup zaštiti liječnika od nasilja ljutitih pacijenata – volontere zaštitare.

U okviru kampanje regrutirat će se studenti, zdravstveni radnici i drugi pacijenti koji će djelovati kao posrednici između liječnika i pacijenata kako bi ublažili nesporazume i izgladili napetosti, objavila je novinska agencija Xinhua u srijedu.

Liječnici u Kini izloženi su sve snažnijim prijetnjama u trenutku dok se zdravstveni sustav zemlje nosi s premalim brojem liječnika, niskom razinom obrazovanja zdravstvenih djelatnika i korupcijom koja povećava troškove zdravstvene zaštite.

Posljedica toga u proteklih godinu dana bili su i smrtonosni napadi pacijenata na liječnike.

"Pacijenti će bolje razumjeti liječnike nakon što razgovaraju s našim volonterima", kaže voditelj gradskog odjela za upravljanje pekinškim bolnicama Feng Guosheng dodajući da bi usluge obuhvaćale i "bolničke upute" i "psihološku intervenciju".

Kineske vlasti početkom godine pojačale su sigurnost u bolnicama te postavile policiju u nekim bolničkim centrima nakon porasta broja napada na zdravstveno osoblje.

U okviru kampanje u Pekingu će se aktivirati oko 1.500 dobrovoljaca koji će godinu dana raditi u 21 pekinškoj bolnici.

U veljači je jednog liječnika izmlatio do smrti pacijent u pokrajini Heilongjiang na sjeveru zemlje dok je drugi stradao od uboda nožem u listopadu.

Posljednji napad zabilježen je u pokrajini Jiangsu na istoku zemlje kad je 45-ogodišnji muškarac nezadovoljan rezultatima obrezivanja i cijenom usluge izbo liječnika do smrti.

Komentirajte prvi

New Report

Close