Kako se živi u Kataru, najbogatijoj zemlji u kojoj je gorivo jeftinije od flaširane vode

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2012. u 15:14
EPA

Katar je još uvijek u tranziciji, a prema viziji kako bi trebao izgledati 2030. godine, mnogo je toga obećano.

Iako preseljenje u Katar za mnoge može značiti ostvarenje snova i početak luksuznog života, priča ima i svoju drugu stranu jer se ta najbogatija zemlja na svijetu suočava s brojnim izazovima koje rast sa sobom donosi. Kolumnistica Victorila Scott za Telegraph je ispričala kako doista izgleda život u Kataru. Scott je britanska novinarka koja radi i živi u glavnom gradu Katara, Dohi.

>>> Katar će sljedećih 25 godina biti dobavljač plina za LNG terminal

>>> 'Nisam Bik Koji Sjedi, ali sam Radi U Miru'

Priču započinje usporedbom benzinskih postaja u SAD- u i Kataru. Napominje kako se one bitno razlikuju u te dvije zemlje. Naime, stanovnici Katara ne moraju sami točiti benzin, već to umjesto njih čine zaposlenici na benzinskim postajama. 'Ne moramo izlaziti iz automobila da bismo natočili gorivo, to čine radnici na postajama. Bez obzira na vremenske (ne)prilike. Čak i kad se živa na termometru penje  iznad 50 stupnjeva, oni su tu kako bi u uslužili mušterije', navodi Scott. A što se tiče cijene goriva, ono je jeftinije od flaširane vode, dodaje.

O gostoljubivosti stanovnika Katara govori i sljedeća činjenica, kaže Scott: 'Mi nikad sami ne nosimo svoje 'šoping-vrećice' niti peremo vlastite automobile, to umjesto nas čine drugi'. Mnogi u Kataru imaju osoblje koje brine o takvim i mnogim drugim stvarima, poput čišćenja, pranja rublja, a u mnogim slučajevima i o djeci, objašnjava Scott.

Odlazak u restoran je jedan od načina razonode tamošnjih stanovnika, a količina hrane koju ćete dobiti za jedan 'brunch' bit će dovoljna za prehranjivanje u idućih nekoliko dana. 'Ako se kojim slučajem nađete u blizini nekog od fast-food restorana, dovoljno je samo potrubiti iz udobnosti vlastita automobila,  a neki od brojnih djelatnika će dotrčati kako bi preuzeo vašu narudžbu i vratiti se kad jelo bude gotovo', opisuje.

O životu u Kataru Scott je raspravljala i sa svojim sljedbenicima na Twitteru. Upitala ih je što njima predstavlja život u najbogatijoj zemlji na svijetu (prema BDP-u po glavi stanovnika). Jedan od tviteraša odgovorio je kako ga svaki put kad ode negdje izvan svoje zemlje na odmor, ne može zadovoljiti ništa ispod 5 zvjezdica, s obzirom na to je navikao na izniman luksuz u vlastitoj zemlji kakav teško možemo zamisliti.

Ipak, svatko tko očekuje da će ga po dolasku u Katar dočekati 'ulice popločene zlatom', ostat će razočaran, kaže Scott. 'Primjerice, u području grada u kojem živim možete očekivati puno prašine na cesti, okruženo hrpom kamenja, a učestali su i brojni radovi, iskopine za odvod i slično. Jedan od prijatelja rekao mi je kako je temeljna razlike između Dohe i Dubaija ta da je Dubai dovršen', prisjeća se novinarka.

'Katar je još uvijek zemlja u tranziciji, a prema viziji kako bi Katar trebao izgledati 2030. godine, mnogo je toga obećano. Prvoklasna infrastruktura i  podzemna željeznica samo su neki od planova. 2022. godine zemlja će biti domaćin Svjetskog kupa  i već se sada radi na tome kako bi na vrijeme sve bilo spremno te kako bi se zemlja predstavila u svom sjaju i raskoši. No zbog svega toga žrtvu snose stanovnici zemlje koji moraju trpjeti sve te radove i suočavati se s gužvama i neredom, navodi Scott.

Što se demografske slike tiče, stanovništvo Katara doživljava pravi 'bum'. U rujnu je broj stanovnika u Kataru iznosio 1,84 milijuna, što je porast od 143.000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema procjenama UN-a, u zemlju svaki dan pristiže i do 500 novih useljenika. Kako diljem zemlje ima relativno mali broj škola, stanovnici su prisiljeni svoju djecu obrazovati kod kuće.

S obzirom na velik broj imigranata, dolazi do miješanja različitih kultura, a tamošnji stanovnici strahuju i od gubljenja nacionalnog identiteta. To je zemlja ogromnih razlika, dodaje Scott, veliki je jaz između bogatih i siromašnih i tu je činjenicu doista teško ignorirati, kaže Scott.

Kontinuirani priljev radnika, uglavnom iz južne Azije, potaknuo je ubrzani rast zemlje. Većina došljaka uglavnom dolazi praznih džepova s velikim dugovima koje imaju prema 'agentima' koji su im omogućili vize. Prema nedavnom izvješću organizacije za ljudska prava, Human Rights Watch, mnogi od njih su ugroženi jer im prijeti opasnost ozbiljnog iskorištavanja i zlostavljanja.

'No iako možda nije savršen, Katar je postao moj dom.  Svakodneve su frustracije neminovne, no doista vjerujem da je ovo zemlja s velikim planovima i da će u budućnosti odigrati itekako važnu ulogu', zaključuje britanska novinarka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada sve ovo pročitam, ne bi me čudilo da se Čačić i ne vrati, njemu bi odgovarao takav stil života, samo da trubi, a drugi da trče oko njega

New Report

Close