Katar će sljedećih 25 godina biti dobavljač plina za LNG terminal

Autor: Agencija VLM , 13. studeni 2012. u 14:42
Radimir Čačić (PXL)

Osim priče o LNG terminalu na KrkU, Katar je pokazao velik interes za projekte u turizmu, poljoprivredi, vojnoj industriji…

Najvažnije je učinjeno, Katar je odlučio da će biti dobavljač plina za LNG terminal na Krku idućih 25 godina. Bez toga bi projekt gradnje terminala bio upitan – rezimirao je rezultat trodnevnog boravka u Kataru prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji se u zemlju vraća s važnim dogovorom o isporuci plina koji je postignut uz asistenciju predsjednika države Josipovića.

>>> Kako se živi u Kataru, najbogatijoj zemlji u kojoj je gorivo jeftinije od flaširane vode

>>> Katar se želi naoružavati u Hrvatskoj

>>> 'Nisam Bik Koji Sjedi, ali sam Radi U Miru'

Naredna tri tjedna obje će strane brusiti detalje dogovora o isporuci plina, nakon čega slijedi razgovor na ministarskoj razini u Zagrebu.

– Katar može, a i ne mora, biti suinvestitor u terminal, o tome će se dodatno razgovarati – poručio je Čačić.

Predsjednik Josipović vjeruje da je svojim posjetom otvorio vrata za velike projekte i širok spektar suradnje, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević očekuje da će dvije zemlje do proljeća zaključiti prvi međudržavni dogovor o energetici.

– Hrvatska će biti ulazna točka Katara za europsko tržište – poručio je Čačić. Hrvatski su dužnosnici uvjereni da su otvorili prostor za gospodarsku i svaku drugu suradnju s Katarom, a osim priče o lng terminalu na Krku Katar je pokazao velik interes za projekte u turizmu, poljoprivredi, vojnoj industriji, gradnju termoelektrana na plin, hidroelektrana.

Poznavatelji prilika u Kataru tvrde da je država Hrvatska otvaranjem veleposlanstva i posljednjim dogovorom napravila velik iskorak, a moguće i posao. Emir al-Thani ključna je figura u životu Katara i njegov nalog da krenu pregovori i razgovori o konkretnim projektima mogao bi biti strateški potez za obje države, pogotovo ako se realizira gradnja lng terminala na Krku.

Ostali su poduzetnici u delegaciji, bankari, graditelji, predstavnici prehrambene i IT industrije tek dolazili do prvih kontakata na gospodarskom forumu na kojemu je s katarske strane bio šeik Kalif al-Thani, predsjednik Katarske gospodarske komore i pripadnik vladajuće obitelji al–Thani.

Katar velikim koracima gradi naprijed, u tu se državu godišnje useljava od četvrt do pola milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2016. godine imati stanovnika koliko i Hrvatska.

Sad u Kataru živi 1,7 milijuna stanovnika, od čega je samo 160 tisuća izvornih Katarana koji ljubomorno čuvaju svoje državljanstvo i bogatstvo stečeno na izvorima plina i nafte te zemlju pripremaju za razdoblje kad će te zalihe biti iscrpljene.

– Emir rijetko organizira ručak za poslovne delegacije, a to je učinio za našu delegaciju. Katar je kao pupoljak koji se otvara, a posjećuju ga razne pčele. Neke će se zadržati, a neke samo preletjeti – slikovit je Danijel Koletić, vlasnik marketinške agencije koja iza sebe ima uspješan projekt sa Katarom, a on je predsjednik hrvatsko–katarske udruge prijateljstva.

Država je sad napravila dobar posao – kaže Koletić, ali morat će puno više učiniti da bi i privatni sektor u tome participirao. Vize su jedan od problema, nepoznavanje lokalnih prilika i tradicije.

Na razgovoru sa hrvatskim poduzetnicima bilo je dvadestak menadžera i predstavnika kompanija i državnih institucija iz Katara. U neformalnim kontaktima s njima vidi se da imaju interesa, ali ni oni ne znaju kome da se obrate u Hrvatskoj.

Predsjednikova supruga Tatjana sudjelovala je na jednom obrazovnom forumu, gdje su također bili emir i njegova supruga.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koincidirajuća okolnost jest podatak kako Josipovićeva delegacija odlazi u Dohu točno desetljeće nakon što su iz Katara upućeni prvi signali da je emir Al-Thani izrazito zainteresiran za ulaganje u hrvatsko gospodastvo. Sredinom 2002. skupina poslovnih ljudi iz Katara primljena je u uredu tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, koji je izrazito blagonaklono gledao na arapsku želju za ulaganjima. Ali brzo je zapelo na razini vlada i ministarstava, i čak ni prijateljski odnos Stipe Mesića i emira Al-Thanija nije otvorio prostor investitorima iz ovog malog, ali jako bogatog kalifata.

tako je bilo i s rusima, pa se pokazalo da je bitno imat prelijepu sliku….

New Report

Close