Japanska recesija gora od očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2014. u 22:00
Premijer Shinzo Abe/REUTERS

Revidirani podaci pokazali da je BDP pao 1,9 posto, a ne 1,6 posto.

Recesija koja je pogodila Japan u trećem tromjesečju dublja je od prvotnih očekivanja, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.

Revidirani podaci pokazali su da je BDP pao za 1,9 posto, a ne 1,6 posto kako se procjenjivalo prije tri tjedna. Na nominalnoj razini, gospodarstvo je oslabilo 0,9 posto, što je prvi pad na kvartalnoj razini od kada je sadašnji premijer Shinzo Abe preuzeo kormilo prije dvije godine. Najnoviji podaci priličan su udarac za Abea koji je usred predizborne kampanje u kojoj tvrdi da je ekonomski pristup njegove vlade jedini put kojim se Japan može vratiti na staze rasta. Ipak, mnogi u toj dalekoistočnoj zemlji ne dijele mišljenje aktualnog premijera.

"Propast 'Abenomike' sada je svakome jasna", kaže za Bloomberg Tetsuro Fukuyama, dužnosnik najveće oporbene Demokratske stranke Japana. "Abenomika je donijela slabljenje jena, inflaciju, naštetila kućanstvima i zakočila potrošnju", tvrdi Fukuyama. Unatoč svemu, tamošnji politički analitičari ocjenjuju kako četvrta japanska recesija od propasti Lehman Brothersa 2008. neće naškoditi izbornom rezultatu Abeove Liberalno-demokratske stranke (LDS) na predstojećim izborima 14. prosinca. Ankete pokazuju kako bi LDS mogla dohvatiti još bolji rezultat od prošlog u kojem je sa svojim koalicijskim partnerom držala dvije trećine zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close