Japan u recesiji, četvrti put od 2008.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2015. u 21:59
Osobna potrošnja koja čini 60 posto ekonomske aktivnosti rasla je pola posto/Reuters

Pad gospodarstva ponajviše je posljedica smanjenja kapitalnih ulaganja za 1,3 posto.

Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon pada za 0,7 posto u prethodnom kvartalu, pa je Japan ponovno zaronio u recesiju.  

Prema procjeni objavljenoj u ponedjeljak, bruto domaći proizvod (BDP) pao je u trećem tromjesečju i na kvartalnoj razini, za 0,2 posto. Tako je treće po veličini svjetsko gospodarstvo ponovno zaronilo u recesiju, već četvrti puta od globalne financijske krize. Slabljenje gospodarstva bilo je očekivano, no analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da će BDP pasti 0,2 posto na godišnjoj i 0,1 posto na kvartalnoj razini. Pad gospodarstva ponajviše je posljedica pada kapitalnih investicija za 1,3 posto na godišnjoj razini, jer je automobilska industrija i strojogradnja smanjili ulaganja zbog smanjene potražnje u svijetu.

 

Amari

Premda postoje rizici, očekujemo umjereni oporavak gospodarstva

No, osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto gospodarske aktivnosti Japana, ojačala je u trećem tromjesečju 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal. Zahvaljujući tome, japanska je vlada oprezno optimistična, pa je poručila da će se, unatoč nekim slabostima, gospodarstvo nastaviti umjereno oporavljati na temelju poboljšanja na tržištu rada i povećanja dohotka. "Premda postoje rizici, kao što su inozemna kretanja, očekujemo da će se gospodarstvo nastaviti umjereno oporavljati zahvaljujući utjecaju različitih poticajnih mjera koje su dosad uvedene", poručio je japanski ministar ekonomije Akira Amari. No, analitičari kažu da će Banka Japana morati uvesti dodatne poticajne mjere početkom iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close